Τοπικές εκλογές στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Στη Σρεμπρένιτσα επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν, χθες, στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, καθώς η νέα εκλογική νομοθεσία έχει ανοίξει το δρόμο για την άνοδο ενός Σέρβου στην εξουσία, γεγονός που έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στην πόλη, που ακόμη μετρά τις πληγές της από τη χειρότερη θηριωδία από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη σφαγή 8000 μουσουλμάνων αμάχων- αγοριών και ανδρών- το 1995,

μεσούντος του εμφυλίου πολέμου.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα σήμερα το μεσημέρι, αν και μέλος της επιτροπής δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η υποψήφια της σερβικής κοινότητας Βέσνα Κότσοβιτς έχει ελαφρύ προβάδισμα, αν και απομένει να καταμετρηθεί το ένα τρίτο των ψήφων.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βοσνιακά μέσα ενημέρωσης, και ο μουσουλμάνος υποψήφιος Τζαμίλ Τζουράκοβιτς υποστηρίζει πως αυτός είναι ο νικητής αφού οι ψήφοι που απομένει να καταμετρηθούν προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό, όπου διαβιούν κυρίως Βόσνιοι μουσουκμάνοι.

Ο 33χρονος Τζαμίλ Τζουράκοβιτς, και ο ίδιος επιζών της σφαγής, χαρακτήρισε τη χθεσινή ψηφοφορία ως «τη σημαντικότερη από το τέλος του πολέμου στη Βοσνία» τονίζοντας πως δεν πρόκειται για μία μάχη για τη δική του, προσωπική νίκη.

«Πρόκειται για μία μάχη μεταξύ δύο πολιτικών: αυτών που αρνούνται τη γενοκτονία και αυτών που δεν την αρνούνται. Μία μάχη μεταξύ του καλού και του κακού» υπογράμμισε».

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ είναι αυτός που, με δηλώσεις του, είχε αρνηθεί πως η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα συνιστά γενοκτονία, αν και η υποψήφια της σερβικής κοινότητας απέφυγε να προβεί σε τέτοιου είδους δηλώσεις και παραδέχθηκε πως έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην περιοχή.

«Οι μουσουλμάνοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα αν κερδίσω και είμαι πεπεισμένη πως μπορώ να κάνω περισσότερα για να οικοδομήσω εκ νέου την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων» δήλωσε η κ. Κότσεβιτς στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ψηφοφορίας δεν καταγράφηκαν σοβαρά επεισόδια, ακόμη και σε περιοχές όπου ψήφιζαν τόσο Σέρβοι όσο και μουσουλμάνοι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα