«Το τέλος της Τρίτης Δημοκρατίας»

Bραχυκύκλωμα στην Ιταλία με ορατό τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και πολιτική αμηχανία διεθνώς, από τα αποτελέσματα των εκλογών στη γείτονα. Τα τελικά αποτελέσματα της κάλπης επιβεβαιώνουν μεν την κυριαρχία του κεντροαριστερού Μπερσάνι στη Βουλή, αλλά και την αδυναμία του να σχηματίσει κυβνέρνηση, έστω και με τον Μόντι, εξαιτίας του προβαδίσματος του Μπερλουσκόνι στη Γερουσία, που παρότι μικρό είναι καθοριστικό. Αδιαφιλονίκητης νικητής ο Μπέπε Γκρίλο, που καταλήγει ρυθμιστής του αποτελέσματος. Με τη φράση "Το Τέλος της Τρίτης Δημοκρατίας"

χαιρετίζει ο ίδιος ο Γκρίλο από το μπλογκ του το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών. Απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Παρ'όλο που αρχικά υπήρξαν δηλώσεις από το Δημοκρατικό Κόμμα που παρέπεμπαν σε μία νέα προσφυγή στις κάλπες, υπήρξε αλλαγή του κλίματος και, όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Μπερσάνι ενδεχομένως θα αποπειραθεί να στραφεί στον Γκρίλο, σε μια συνεργασία-ανάχωμα στον Μπερλουσκόνι. Κάτι που, ωστόσο, απορρίπτει, με δηλώσεις του, ο ηγέτης του "Κινήματος των Πέντε Αστέρων".

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά την καταμέτρηση του 99,9% των ψήφων, ο κεντροαριστερός συνασπισμός εξασφαλίζει 29,55% των ψήφων, έναντι 29,18% για τον συνασπισμό του Μπερλουσκόνι, και καταλαμβάνει 340 έδρες στην 630μελή Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στη Γερουσία η κεντροαριστερά καταλαμβάνει 97 έδρες με το 31,63% των ψήφων έναντι 110 εδρών που εξασφαλίζει η δεξιά με το 30,71% των ψήφων.

Το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο αναδεικνύεται τρίτη πολιτική δύναμη στο ιταλικό κοινοβούλιο, με 23,75% των ψήφων στη Γερουσία και το 25,41% στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Τύπος και Χρηματιστήρια

Τη διεθνή αμηχανία που προκάλεσε το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών αποτυπώνουν και οι τίτλοι των εφημερίδων παγκοσμίως.

Εν τω μεταξύ, οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις με «κομμένη την ανάσα». Στο «κόκκινο» βρέθηκαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, ενώ πτώση κατά 2,26% κατέγραψε σήμερα ο Nikkei στο Τόκιο. Πτωτική η πορεία σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών όχι μόνο δημιουργεί ανησυχία για τις εξελίξεις εντός Ιταλίας, αλλά αναζωπυρώνει τους φόβους των επενδυτών για την εξέλιξη συνολικά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Πτώση καταγράφουν και τα ιταλικά ομόλογα και οι μετοχές.

Φωτογραφία: wikipedia

Keywords
Τυχαία Θέματα