Το σχέδιο σωτηρίας για τη ΔΙΧΘ

Απο τον Νίκο Χρυσικόπουλο

Ολική ανατροπή δεδομένων στην υπόθεση «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες». Αν και όλες οι πληροφορίες έδειχναν προς την κατεύθυνση της Biomar ως ενδιάμεσου στρατηγικού εταίρου προκειμένου η εισηγμένη να αποφύγει την πτώχευση, η αίτηση που κατέθεσε η Δίας για την υπαγωγή της σε καθεστώς εξυγίανσης επιφύλασσε μια απροσδόκητη εξέλιξη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επιχειρηματικό σχέδιο που προωθείται για την ένταξη στο άρθρο 99

και κατατέθηκε χθες στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, πέραν μιας γενναίας κεφαλαιοποίησης των απαιτήσεων των πιστωτριών τραπεζών, περιλαμβάνει και τη συμμετοχή της εταιρείας Agroinvest «με την οποία η εταιρεία βρίσκεται διαπραγματεύσεις», ως νέου επενδυτή-προμηθευτή.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Δίας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Agroinvest, συμφερόντων του επιχειρηματία Γ. Βογιατζή, που αποτελεί έναν καθετοποιημένο όμιλο με δραστηριότητες στην παραγωγή και εμπορία αγροτικών ειδών, ζωοτροφών και βασικό προμηθευτή αρκετών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας, προκειμένουν να εισέλθει στην εισηγμένη με τη διπλή ιδιότητα του προμηθευτή και επενδυτή. Η πενταετούς διάρκειας συμφωνία προβλέπει ότι η Agroinvest θα αποτελεί αποκλειστικό προμηθευτή της Δίας σε ιχθυοτροφές, οι οποίες θα χορηγούνται με πίστωση, με τις σχετικές πιστώσεις, αναφέρουν πληροφορίες, να προβλέπεται ότι θα περιληφθούν στο προτεινόμενο μοντέλο χρηματοδότησης της εισηγμένης.

Με βάση όσα κατατέθηκαν στο αρμόδιο δικαστήριο, το επιχειρηματικό σχέδιο στηρίζεται στην παραδοχή μιας γενναίας συμμετοχής των τραπεζών, ήτοι στην κεφαλαιοποίηση σημαντικού ύψους απαιτήσεων, στην παροχή νέας χρηματοδότησης και της μετατροπής του δανεισμού σε μακροπρόθεσμο, ενώ εξίσου σημαντική είναι η συμμετοχή των βασικών μετόχων οι οποίοι συναινούν στη κεφαλαιοποίηση ορισμένων οφειλών τους,

Το πλέον σημαντικό στοιχείο του σχεδίου αποτελεί η δραστική απομείωση του συνολικού χρέους (εκτιμάται ότι ανέρχεται σήμερα σε 160 εκατ.ευρώ) και η ρύθμιση του δανεισμού της εισηγμένης σε βιώσιμα, όπως αναφέρεται, επίπεδα. Για να επιτευχθεί αυτό προϋπόθεση, πάντα σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, αποτελεί η κεφαλαιοποίηση τραπεζικών απαιτήσεων ύψους 71 εκατ.ευρώ, δηλαδή ποσοστού περίπου 56% του συνολικού τραπεζικού δανεισμού.

Η προτεινόμενη αυτή κεφαλαιοποίηση εξασφαλίζει, σύμφωνα με το σχέδιο, πως τα ίδια κεφάλαια της Δίας θα επιστρέψουν σε θετικά επίπεδα. Το υπόλοιπο του τραπεζικού δανεισμού, της τάξης των 57 εκατ.ευρώ, προτείνεται να αποπληρωθεί σε ορίζοντα δεκαετίας. Εξαιρετικά κρίσιμη προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου είναι η χορήγηση νέας χρηματοδότησης από πλευράς τραπεζών, κυρίως για τη σίτιση του ιχθυοπληθυσμού, με τις ανάγκες της Δίας να τοποθετούνται αρχικά στα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ.

Στην κεφαλαιοποίηση των απαιτήσεων, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν και οι βασικοί μέτοχοι της Δίας, οι Linnaeus Capital και Tethys Oceam συμφερόντων Kahka Bendukidze, κάτι που μεταφράζεται σε δραστική απομείωση της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης, δεδομένου ότι οι τράπεζες θα αποκτήσουν την πλειοψηφία των μετοχών. Σε ότι αφορά στους προμηθευτές, προτείνεται η αποπληρωμή του συνόλου των απαιτήσεων τους χωρίς δηλαδή οποιοδήποτε «κούρεμα», ενώ εργαζόμενοι, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο θα συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά. Ζητούμενο, βέβαια, είναι πως και εάν θα αντιδράσει η Biomar που, πέραν των άλλων, διεκδικεί απαιτήσεις 7,5 εκατ. ευρώ από την εισηγμένη, ενώ μέχρι πρότινος εμφανίζονταν, όπως είχε αναφέρει και το Capital.gr., να έχει συμφωνήσει με την εισηγμένη στο πλαίσιο των συζητήσεων που πραγματοποιούνταν.

Παράγοντες του χώρου εκτιμούν πως αν και έχει προηγηθεί η υπόθεση της Ελληκινές Ιχθυοκαλλιέργειες, η προωθούμενη λύση για τη Δίας αποτελεί το πρώτο κρίσιμο βήμα και συγχρόνως «στοίχημα» για την αναδιάρθρωση του κλάδου. Η Δίας διαθέτει σήμερα επτά μονάδες και πέντε συσκευαστήρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, απασχολεί 287 εργαζομένους και το 85% των προϊόντων της εξάγεται. Τα τελευταία χρόνια, λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού, της αύξησης των τιμων των ιχθυοτροφών και της επιβάρυνσης με υψηλό δανεισμό, εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια και πλέον αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που έχουν επιδράσει αρνητικά στο σύνολο της λειτουργίας της. Ωστόσο, συνεχίζει να πραγματοποιεί πληρωμές και πλέον έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες για την βιωσιμότητά της στην απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου για το νέο αίτημα υπαγωγής της στο άρθρο 99.

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα