Νέο πρόγραμμα στη Στέγη

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (παραφράζω τη μαοϊκή ρήση) "άφησαν όλα τα λουλούδια ν' ανθίσουν".

Όχι μόνο λόγω των κρεμαστών κήπων που δημιούργησε στο κτίριο της λεωφόρου Συγγρού η Βρετανίδα εικαστικός Ρεμπέκα Λουίζ Λω. Αλλά, κυρίως, λόγω του νέου προγράμματος της που είναι πολυσυλλεκτικό και εξωστρεφές. Ένα πρόγραμμα που εκτός από μουσική, χορό, διαλέξεις, θέατρο και εικαστικά έχει φέτος περισσότερο σινεμά και design, καθώς επίσης και νέες τεχνολογίες και

μόδα.

Σε μια τελετή στην κεντρική σκηνή με παγκάκια και σκηνικά εξωτερικού χώρου οι άνθρωποι της Στέγης, ο εκτελεστικός διευθυντής Χρήστος Καρράς και η εκτελεστική υποδιευθύντρια Αφροδίτη Παναγιωτάκου οριοθέτησαν το άνοιγμα του οργανισμού στην πόλη, στη διαφορετικότητα, στις ευπαθείς ομάδες, τον παρεμβατικό ρόλο της Στέγης στη δημόσια ζωή.

Κι αυτό είναι εμφανές με τις επιλογές που έχουν πολιτικό πρόσημο και παράγουν κοινωνικό μήνυμα, όπως η παράσταση του Μίλο Ράου «Hate Radio» για τη γενοκτονία στη Ρουάντα ή η παράσταση του Γουίλιαμ Κέντριτς "Ο Υμπύ και η επιτροπή της αλήθειας" για το απαρτχάιντ. Εξάλλου και το φεστιβάλ Transitions που γίνεται για δεύτερη χρονιά είναι αφιερωμένο φέτος στη Λατινική Αμερική.

Όσον αφορά τις ελληνικές παραγωγές θα δούμε μεταξύ άλλων "Άμλετ" σκηνοθετημένο από το Γιάννη Χουβαρδά, "Βυσσινόκηπο" από το Νίκο Καραθάνο, Έντα Γκάμπλερ από τον Μιχάλη Κωσταντάτο.

Από μουσική , η Στέγη προκρίνει φέτος τζαζ και αυτοσχεδιασμούς, αλλά διοργανώνει και βραδιά μπαρόκ και παρουσιάζει το «Σατυρικόν» του Πετρώνιου, έργο συμφωνικής μουσικής και χορωδίας που συνέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Στις βραδιές τζαζ ξεχωρίζουν ο Τζόρντι Σαβάλ, ο Ουαντάντα Λήο Σμιθ αλλά και ο Φλώρος Φλωρίδης.

Χορευτικά ξεχωρίσαμε το «Disabled theater», μια παράσταση χορευτών με διανοητική αναπηρία, τα δυο ιερά τέρατα, τον Ακραμ Καν και τον Ισραέλ Γκαλβάν στην παράσταση υπό τον τίτλο «Torobaka» καθώς και τους περίφημους DV8 με το «John».

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Στέγης στο www.sgt.gr

Ελεωνόρα Ορφανίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα