Έντονη ανησυχία για την κάθειρξη του Ιλάμ Τότι

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν σήμερα την έντονη ανησυχία τους μετά την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του ουιγούρου πανεπιστημιακού Ιλάμ Τότι από δικαστήριο της Σιντζιάνγκ, μεγάλης περιφέρειας της βορειοδυτικής Κίνας που αντιδρά στην κηδεμονία του Πεκίνου. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του για τη "βαριά" ποινή και ζήτησε, όπως και ο Λευκός Οίκος, την άμεση απελευθέρωση του διανοούμενου.

Σε ανακοίνωση ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που μετέχει στη Γενική Συνέλευση του
ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ότι "η ειρηνική διαφωνία δεν είναι έγκλημα", ενώ χαρακτηρίζει την ποινή σε βάρος του Τότι "τιμωρία" που του επιβάλλει το Πεκίνο γιατί προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των ουιγούρων πολιτών, τονίζοντας ότι η φυλάκισή του "σίγησε μια σημαντική μετριοπαθή φωνή των Ουιγούρων".

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών όπως ο Τότι παίζουν "ζωτικής σημασίας ρόλο" στη μείωση των εθνοτικών εντάσεων στην Κίνα. "Επισημαίνουμε τη σημασία για τις κινεζικές αρχές να διακρίνουν μεταξύ της ειρηνικής διαφωνίας και του βίαιου εξτρεμισμού".

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήγγειλε την "εντελώς αδικαιολόγητη" καταδίκη του πανεπιστημιακού δάσκαλου και οικονομολόγου, εκφράζοντας λύπη για τη μη τήρηση της δικαστικής διαδικασίας, κυρίως όσον αφορά το δικαίωμα σε μια πραγματική υπεράσπιση και ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του καθώς και την απελευθέρωση όλων των υποστηρικτών του.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε ξένη ανάμιξη στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία της κινεζικής δικαστικής εξουσίας.

Ο Τότι φυλακίστηκε χθες, μετά τις κατηγορίες των κινεζικών αρχών σε βάρος του για προώθηση των αποσχιστικών τάσεων. Αρκετοί από τους φοιτητές του συνελήφθησαν με παρόμοιες κατηγορίες.

Πολέμιος της πολιτικής του Πεκίνου της αναγκαστικής αφομοίωσης των Ουιγούρων και των άλλων μειονοτήτων που ασκείται δια σιδηράς πυγμής, αλλά μετριοπαθής μουσουλμάνος, ο Τότι είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιανουάριο και οδηγηθεί σε άγνωστο τόπο.

Η καταδίκη του είναι μια ακραία απόφαση, ένας κακός οιωνός για την ηρεμία στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου χθες το απόγευμα της εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ τής ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να εξηγήσει γιατί επιβλήθηκε η ποινή αυτή στον Τότι.

"Οι κινεζικές δικαστικές αρχές εξέδωσαν την ετυμηγορία τους σύμφωνα με το νόμο. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι η Κίνα είναι χώρα που διοικείται με το γράμμα του νόμου και οι κινεζικές δικαστές αρχές χειρίστηκαν την υπόθεση σύμφωνα με τον νόμο".

Σε ένα από τα ελάχιστα κινεζικά δημοσιεύματα για την υπόθεση, το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετέδωσε ότι ο Τότι είχε χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα των Ουιγούρων και τις αίθουσες διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο Μιντζού του Πεκίνου για να υποστηρίζει την απόσχιση και προσήλκυε φοιτητές και πολίτες να τον ακολουθήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα