Το νέο Μνημόνιο για συντάξεις και εφάπαξ

Της Ρούλας Σαλούρου

Τη... μερίδα του λέοντος, ήτοι 6,1 δισ. ευρώ θα έχει στις περικοπές την περίοδο 2013-2016 το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σύμφωνα με το Μνημόνιο 3, για τη συγκεκριμένη περίοδο έχει προγραμματιστεί μια νέα δέσμη μέτρων ύψους περίπου 6,1 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της εξοικονόμησης στη φαρμακευτική δαπάνη), που στοχεύουν

τόσο στη μείωση των δαπανών του ασφαλιστικού συστήματος, όσο και στην εξασφάλιση της είσπραξης εσόδων.

Αναφορικά με τη συνταξιοδοτική δαπάνη, η μεγαλύτερη αλλαγή που επέρχεται αφορά την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων για τα έτη 2013 έως και 2016 με την εισαγωγή από 1/1/2013 και εφεξής, των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης που προβλέπονταν από 1/1/2015 και εφεξής. Στην πράξη, τίθεται πιο γρήγορα (κατά 2 χρόνια) σε εφαρμογή ο ασφαλιστικός νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, αναφορικά με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ταυτόχρονα προστίθενται στα διαμορφούμενα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δύο επιπλέον έτη. Εκτιμάται ότι το 2013 θα εξοικονομηθούν 631 εκατ. ευρώ, το 2014 328 εκατ. ευρώ και συνολικά, έως το 2016 1,020 δισ. ευρώ.

Προβλέπεται η προοδευτική μείωση του υπερβαίνοντος τα 1.000 ευρώ ποσού του συνολικού μηνιαίου εισοδήματος από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) για τους συνταξιούχους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και του δημοσίου. Μόνον το 2013, εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 1,080 δισ. ευρώ, ενώ έως το 2016 το κέρδος θα είναι συνολικά 1,158 δισ. ευρώ.

Περαιτέρω μειώσεις προβλέπονται με την κατάργηση των επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας που καταβάλλεται σε όλους τους συνταξιούχους, από το δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης, καθώς και όλους τους φορείς - τομείς επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, όπως και του ΟΓΑ και του ΝΑΤ. Πρόκειται για την πλέον... προσοδοφόρα για το ελληνικό δημόσιο παρέμβαση, καθώς μόνον σε ένα χρόνο, το 2013 θα εξοικονομηθούν 2,3 δισ. ευρώ.

Τίθενται οι προϋποθέσεις για τον εξορθολογισμό της σύνταξης των ανασφάλιστων ηλικιωμένων, καθώς θα απαιτείται πλέον να μην λαμβάνουν ή να μην δικαιούνται οι ενδιαφερόμενοι σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ανεξάρτητα από το ύψος αυτής. Επίσης, θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί το 67ο έτος της ηλικίας και να αποδεικνύεται η μόνιμη και νόμιμη διαμονή του αιτούντος στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση. Τα εισοδηματικά κριτήρια του ετήσιου ατομικού και οικογενειακού εισοδήματος θα διαμορφώνονται πλέον με βάση το σύνολο της καταβαλλόμενης ετήσιας παροχής προς τους ανασφάλιστους υπερήλικες, όπως αυτή διαμορφώνεται από 1/1/2013 και εφεξής. Συνολικά, έως το 2016 θα

Keywords
Τυχαία Θέματα