Το Κυπριακό στο επίκεντρο της συζήτησης

Τα βήματα αποκλιμάκωσης που πρέπει να γίνουν ως προς το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΟΣΕΠ, ο κ. Βενιζέλος

έθεσε το ζήτημα της απομάκρυνσης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του αποτελεί βάναυση παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσαβούσογλου πρότεινε από κοινού επίσκεψη στον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη, όταν επιστρέψει από τις ΗΠΑ όπου νοσηλεύεται, στη Λευκωσία, πρόταση που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα».

Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε σε συνέχεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, και οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θετική ανταπόκριση που βρήκε η ελληνοτουρκική συνάντηση στα δημοσιεύματα του Τύπου των δύο χωρών.

Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον κ. Τσαβούσογλου για το ταξίδι του στη Γερμανία και τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε, ενώ τη συζήτηση απασχόλησε και το θέμα των τζιχαντιστών.

Οι εργασίες της Συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΟΣΕΠ ολοκληρώνονται το μεσημέρι. Ο κ. Τσαβούσογλου έχει εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί το Γεντί Κουλέ, για να δει την πόλη της Θεσσαλονίκης από ψηλά. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα μεταβεί στην Κομοτηνή, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα