Το αίτημα «παράτασης» και τα διλήμματα Draghi

Μέσα στις επόμενες 24ωρες το Eurogroup και το ΔΣ της ΕΚΤ καλούνται να κρίνουν το αν και πως θα γίνει το επόμενο βήμα στην διαπραγμάτευση Αθήνας – Ευρωζώνης για μία συμφωνία.

Το γεγονός ότι χθες βράδυ διέρρευσε από την πλευρά της κυβέρνησης ότι ήταν έτοιμη σήμερα το πρωί να καταθέσει στον κ. Dijsselbloem αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, έκανε πολλούς να θεωρήσουν ότι αυτό είχε να κάνει με την ανησυχία κυβερνητικών στελεχών για το τι θα κάνει το ΔΣ της
ΕΚΤ σήμερα σε σχέση με την ανανέωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Draghi την Δευτέρα στο Eurogroup χωρίς να κάνει καμία άλλου είδους άμεση παρέμβαση στην συνάντηση, προειδοποίησε τους Υπουργούς Οικονομικών ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διολισθαίνει σταθερά σε μία επικίνδυνη κατάσταση, λόγω της συμπίεσης από την μία πλευρά από την έλλειψη χρηματοδότησης και από την άλλη πλευρά λόγω της σταθερής μείωσης των καταθέσεων.

Σε καμία περίπτωση όμως η ανησυχία αυτή της ΕΚΤ, δεν θα μπορούσε και δεν μπορεί να συνδεθεί με τον ολοσχερή αποκλεισμό χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών ακόμα και του ELA όσο οι διαδικασίες για την εξεύρεση λύσης παραμένουν ανοικτές.

Ενδεικτικό των προθέσεων της ΕΚΤ και του κ. Draghi είναι το γεγονός ότι στην προετοιμασία του κειμένου – φάντασμα για την υπογραφή συμφωνίας που τελικά αποσύρθηκε πριν φτάσει στους υπ. Οικονομικών την Δευτέρα με την παρέμβαση Schaeuble, συμμετείχε τόσο ο κ. Draghi όσο και η κα Lagarde.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA σύμφωνα με δύο κεντρικούς τραπεζίτες που επέλεξαν πρόσφατα να αναφερθούν σ’ αυτό, αποσυνδέεται από την διαδικασία της εύρεσης λύσης και συναρτάται με την βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών η οποία είναι αρμοδιότητα του νεοσύστατου οργανισμού εποπτείας του SSM.

Βέβαια η βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών προφανώς συνδέεται με το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου που είναι ο βασικός τους μέτοχος προς το παρόν, αλλά οι «επισημάνσεις» αυτές έγιναν προκειμένου να αποσυνδεθεί κατά το δυνατόν η διάχυτη ανησυχία για την τύχη των ελληνικών τραπεζών από την αμεσότητα της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

Έτσι κι αλλιώς όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από την Φρανκφούρτη, η ανανέωση της χρηματοδότησης μέσω ELA θεωρείται για την σημερινή συνάντηση «ως εκ των ων ουκ άνευ», χωρίς όμως να έχει γίνει φανερό αν το ισχύον όριο θα επεκταθεί σήμερα πέραν των 65 δισ. ευρώ ή θα παραμείνει το ίδιο.

Ουσιαστικές αποφάσεις επί του θέματος αναμένεται να ανακοινωθούν στις 5 Μαρτίου όταν το ΔΣ της ΕΚΤ συνεδριάζει στην Λευκωσία και αφού έχει περάσει η 28η Φεβρουαρίου που λήγει και τυπικά το ελληνικό πρόγραμμα.
Από το Συμβούλιο εκείνο αναμένεται άλλωστε να γίνουν και οι πρώτες ανακοινώσεις για την συγκεκριμένη δρομολόγηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για το οποίο σήμερα και αύριο στην συνάντηση της Φρανκφούρτης θα υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις όσον αφορά τόσο την νομική όσο και την ποσοτική του διάρθρωση.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα