«Σφικτή» παράταση ρευστότητας μέσω ELA

Την παράταση της παροχής ρευστότητας μέσω του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά με επανεξέτασή της σε μία εβδομάδα και όχι όπως αρχικά είχε ξεκινήσει ανά δεκαπενθήμερο, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η ΕΚΤ.

Πρόκειται για τακτική που είχε επισημάνει εξαρχής το Capital.gr, εκτιμώντας ότι σταδιακά καθώς οδεύουμε προς το τέλος Φεβρουαρίου και την εκπνοή της παράτασης του υφιστάμενου
προγράμματος για την Ελλάδα, οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ θα γίνονταν σε συντομότερα διαστήματα και με το σταγονόμετρο. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκροές καταθέσεων του τελευταίου διαστήματος από τις τράπεζες και η αυξημένη κινητικότητα που παρατηρήθηκε χθες ύστερα από την αδυναμία εξεύρεσης λύσης στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου δεν θα πρέπει να οδηγούν σε προσδοκίες «γαλαντομίας» από πλευράς ΕΚΤ.

Αντιθέτως, λειτουργούν ως μοχλός πίεσης και από την ΕΚΤ για την κατάληξη σε μία συμφωνία Ελλάδας – Ε.Ε., διαφορετικά η μόνη επιλογή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα είναι η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων. Σημειώνεται ότι χθες ο επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Hans Werner Sinn, τοποθετήθηκε υπέρ του περιορισμού της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, στα 42 δισ. ευρώ από τα 65 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, με παράλληλη επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ώστε να αναχαιτιστούν οι εκροές καταθέσεων.

Η συμπεριφορά των καταθετών κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη εν μέσω των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους, καθώς ασκεί πίεση εκ των έσω που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Και σαφώς ένδειξη πατριωτισμού ή συμπαράσταση προς μία κυβέρνηση που ψηφίστηκε για να διαπραγματευθεί το μέλλον της χώρας δεν συνιστούν τα εύκολα λόγια και οι συμμετοχές στα συλλαλητήρια, αλλά η έμπρακτη εμπιστοσύνη στη φερεγγυότητα της χώρας και των τραπεζών της. Διαφορετικά, όποιος σπεύδει να πάρει τα χρήματά του από τις ελληνικές τράπεζες, πυροβολεί τα πόδια του. Και όποιος έχει βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό, δεν δικαιούται να ομιλεί.

Παρά τη δικαιολογημένη ανησυχία που δημιουργεί η ένταση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, πάντως, η αισιοδοξία για την έκβασή τους φαίνεται να επικρατεί. Τραπεζίτες και στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι τελικώς θα υπάρξει μία συμφωνία που θα δίνει περιθώριο 3 – 4 μηνών στην κυβέρνηση να καταρτίσει στην ουσία ένα νέο προϋπολογισμό, ο οποίος θα πρέπει να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις ενός νέου προγράμματος από πλευράς Ε.Ε.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα