Το Reuters για την Ελλάδα και το μνημόνιο

Τέσσερα χρόνια μετά από μία άτσαλη κάθοδο σε έκτακτη χρηματοδότηση για να αποφύγει τη χρεοκοπία, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να «τραβήξει την πρίζα» ενός ιδιαίτερα μη δημοφιλούς προγράμματος διάσωσης για να εξασφαλίσει την επιβίωσή της. Αυτό αναφέρει το Reuters, σε εκτενές δημοσίευμά του για σχέδια της Ελλάδας.

Υπό την αυξανόμενη πίεση από τους αντιμνημονιακούς
αριστερόφρονες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, χρειάζεται απεγνωσμένα ένα νέο αφήγημα για να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών στις κρίσιμη προεδρική εκλογή του επόμενου έτους και να συσπειρώσει τους Έλληνες που έχουν απηυδήσει από τα τέσσερα χρόνια λιτότητας, υποστηρίζει το Reuters.

«Είναι ένα στοίχημα με υψηλό διακύβευμα για την ελληνική οικονομία και τις σχέσεις της Αθήνας με τους Ευρωπαίους ομολόγους της. Μια αποτυχία του Σαμαρά να εκλέξει τον υποψήφιό τους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα πυροδοτήσει νέες εκλογές στις οποίες οι αντι-μνημονιακοί του αντίπαλοι είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κερδίσουν».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Βερολίνο, ο Σαμαράς για πρώτη φορά γνωστοποίησε δημοσίως ότι η Αθήνα ευελπιστεί να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ένα χρόνο πριν την προγραμματισμένη ολοκλήρωσή του το 2016.

Δεν παρείχε λεπτομέρειες, αλλά η Αθήνα εκτιμά ότι το να θέσει τέλος στο αποδοκιμασμένο πρόγραμμα διάσωσης, μπορεί να προκαλέσει την αλλαγή που χρειάζεται στο πολιτικό παιχνίδι, με την λήξη της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο να προσφέρει μια λογική στιγμή για να εξέλθει και από τη στήριξη του ΔΝΤ επίσης.
«Είναι απόλυτα λογικό πολιτικά 100%» αναφέρει στο Reuters, πηγή με γνώστη των συνομιλιών. «Το ΔΝΤ δεν πιέζει να αποχωρήσει, η κυβέρνηση πιέζει προς αυτό».

Για να επιτευχτεί αυτό, κατά πάσα πιθανότητα θα καταστεί απαραίτητο για την Αθήνα να σημειώσει ραγδαίες επιτυχίες σε πολλά μέτωπα - ένα γρήγορο τέλος στην τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, την εξασφάλιση της ελάφρυνσης χρέους και την υποστήριξη των ευρωπαίων εταίρων για να προχωρήσει.

Επιπροσθέτως, η απόρριψη ποσού άνω των 12 δισ. ευρώ σε δάνεια από το ΔΝΤ και η εξεύρεση δικών της πόρων χρηματοδότησης, μόλις δύο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, παραμένει ένα επικίνδυνο στοίχημα.

«Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει αυτή την αξιολόγηση με τις ευλογίες της τρόικας, που να λέει μπράβο, καταφέρατε πολλά, μπορεί να επιτύχει ελάφρυνση χρέους και μια συμφωνία με την Ε.Ε., μετά οι αγορές μπορεί να πουν, «αυτό είναι καλό» και να αντλήσει 10 δις. ευρώ κατά το επόμενο έτος» αναφέρει η ίδια πηγή στο Reuters.

«Είναι ένα πιθανό χρηματοδοτικό σενάριο αλλά υπάρχουν κίνδυνοι για μια χώρα με αναδυόμενη πρόσβαση στις αγορές» προσθέτει, κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει ακόμη χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα