Συνέδριο για το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα

Μια παλιά ιδέα, από τότε που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για τη διαβίωση και την ευημερία όλων των ανθρώπων, το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, το τρίτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα (UBIE) ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του στην Αθήνα, εξετάζοντας πού έχει εφαρμοστεί ο θεσμός, ποια αποτελέσματα και ποιες προοπτικές έχει.

To Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα
δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα. Κάποιοι το μπερδεύουν με τον Βασικό Μισθό ή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα δεν έχει καμιά σχέση με τα παραπάνω, εξηγεί ο Αντώνης Τριανταφυλλάκης, μέλος του UBIE, καθότι χορηγείται σε κάθε άνθρωπο εφ' όρου ζωής για να έχει μια αξιοπρεπή και δημιουργική ζωή.

Αποτελεί παγκόσμιο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, αναφέρουν οι Σάρα Θορν και ο Κλέιτον Λάβαλιν από το Basic Income της Μ. Βρετανίας. Το εισόδημα έως τώρα είναι πάντα συνδεδεμένο με την εργασία, υπάρχουν όμως πολλές δουλειές που δεν πληρώνονται, όπως το νοικοκυριό, να μεγαλώνεις παιδιά, να προσφέρεις εθελοντική εργασία κλπ. Επίσης πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν δουλειές που δεν τους ευχαριστούν μόνο και μόνο για να βγάλουν τα προς το ζην, να πληρώσουν το νοίκι κλπ, επισημαίνει η κ. Θορν. Το κοινωνικό κράτος προσφέρει κάποιες παροχές, όμως είναι μηδαμινές και στοχευμένες προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Με τη συμφωνία ενός εισοδήματος, που κάθε άνθρωπος θα λαμβάνει, ενισχύεται τόσο η δημιουργικότητα όσο και η ίδια η κοινωνία, τονίζει ο κ. Λάβαλιν.

Ήδη δοκιμάζεται πιλοτικά σε 18 χωριά στην Ινδία, λέει ο κ. Τριανατφυλλάκης, ενώ από το 1970 στην Αλάσκα τα έσοδα από τα κρατικά διυλιστήρια μοιράζονται ισότιμα σε όλους τους πολίτες.

Στο συνέδριο του UBIE, το οποίο συνδέει ακτιβιστές από 25 ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν εργαστήρια από ακτιβιστές, όπως η Σ. Θορν, καθώς και ερευνητών στο Social Sculpture Research Unit της Οξφόρδης, του Ότο Λίντεμαν, από το Δίκτυο Βασικού Εισοδήματος του Αμβούργου, και του Γιούκο Χέμι από τη Φινλανδία και ακτιβιστή του κινήματος αυτού εδώ και δεκαετίες.

Στο συνέδριο, κεντρικός ομιλητής είναι ο οικονομολόγος Γκάι Στάντινγκ, ιδρυτής του Παγκόσμιου Δικτύου για το Βασικό Εισόδημα (BIEN) και συγγραφέας του βιβλίου «Το Πρεκαριάτο». Τη συζήτηση συντονίζει ο Φίλιππος Δραγούμης, συγγραφέας και δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Αθηναίων και ο Καρλ Βίντερκουιστ, πρόεδρος του BIEN.

Συμμετέχουν ο Μάνος Ματσαγγάνης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και εκπρόσωποι από το Βασικό Εισόδημα Ελλάδας. Επίσης παίρνει μέρος ο Σ. Ζουρντάν, ακτιβιστής και μέλος της Γαλλικής Ομάδας για το Βασικό Εισόδημα, εκπρόσωπος των Ισπανών Podemos, o Νίκος Χρυσόγελος από το Κόμμα Πρασίνων και ο Μπέρναρντ Κούντιχ, μέλος του Βασικού Εισοδήματος Ελβετίας, όπου έχει οργανωθεί δημοψήφισμα μέσα στο 2016, παρά την αρνητική στάση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα