Το Euractiv για τις ελληνικές προτεραιότητες

Στις προτεραιότητες της επικείμενης ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, αναφέρεται άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στην κοινοτική ιστοσελίδα Euractiv, σχολιάζοντας ότι η «η διεύρυνση δεν αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις της Αθήνας για προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλαμβάνουν την πολιτική διεύρυνσης. Υπενθυμίζεται,
μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στην προώθηση του ζητήματος με την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης 2003, η οποία αποτελεί ορόσημο για την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων.

Κληθείς από τη Euractiv να σχολιάσει την απουσία της πολιτικής διεύρυνσης από τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας δήλωσε ότι η διεύρυνση αποτελούσε και θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η ελληνική προεδρία θα ασχοληθεί με την περίπτωση της κάθε χώρας ξεχωριστά, ανάλογα με τις επιδόσεις της.

«Εφόσον υφίσταται η πολιτική δέσμευση εκ μέρους ολόκληρης της ΕΕ, στόχος μας είναι να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα βήματα, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες και στις συνθήκες που αφορούν κάθε περίπτωση. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Προεδρία δεσμεύεται να προωθήσει τις προτεραιότητες διεύρυνσης της Ένωσης και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε ενδιαφερόμενη χώρα στη συγκεκριμένη συγκυρία», δήλωσε ο Δ. Κούρκουλας.

Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα σημειώνει ότι η διεύρυνση της ΕΕ αφορά άμεσα την Ελλάδα. Για τις διμερείς σχέσεις Αθήνας-'Αγκυρας σημειώνεται ότι πρόσφατα έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, σε διπλωματικό επίπεδο, με το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου (2010) το οποίο θα πραγματοποιήσει την τρίτη του συνάντηση, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας. Προστίθεται, δε, ότι η Ελλάδα αναμένει ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της θα υπάρξει και ένα Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας.

Εξάλλου, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος περιέγραψε πρόσφατα τις οικονομικές προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας ως μια απόπειρα για μια «νέα αφήγηση» για τους Ευρωπαίους που βιώνουν μια οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ο Ευ. Βενιζέλος έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει στη δημιουργία «μιας νέας ευρωπαϊκής αφήγησης» η οποία θα είναι πρακτική, συγκεκριμένη και «προοδευτική».

Το δημοσίευμα καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο η χώρα του θέλει να προωθήσει «τον ευρωπαϊκό πολιτικό Νότο», συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας η οποία κατά την άποψή του διαθέτει πραγματική επιρροή στην Ευρώπη χάρη στην προνομιούχα σχέση της με τη Γερμανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα