Το CERN στη Στέγη

Σε συνεργασία με το CERN, η Στέγη παρουσιάζει μία σειρά τριών συζητήσεων για τον ήχο, την κίνηση και την όραση, μεταξύ καλλιτεχνών και επιστημόνων μέσα από το πρόγραμμα Collide@CERN.
Το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, που εδρεύει στα περίχωρα της Γενεύης, κατανοώντας πως η εικόνα του σύμπαντος που διαμορφώνεται μέσα από την έρευνα έρχεται σε αντίθεση με την καθημερινή εικόνα που έχουμε για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, διοργανώνει ένα εκτεταμένο residency κάθε χρόνο,

όπου ένας επιφανής, καινοτόμος καλλιτέχνης έχει την ευκαιρία να εργαστεί στους χώρους του Κέντρου, να συνομιλήσει με τους επιστήμονες και να αφήσει να «συγκρουστεί» η δική του σύλληψη του κόσμου με τη δική τους. Έτσι, η τέχνη και η επιστήμη, δύο τομείς που τολμούν την υπέρβαση του προφανούς, αναπτύσσουν ένα γόνιμο και απρόβλεπτο διάλογο.

Τρίτη 5 Νοεμβρίου ώρα 19.00 στη Μικρή Σκηνή

Collide@CERN με ήχο: Μουσική και θόρυβος

Ο Αμερικανός συνθέτης John Cage δήλωσε κάποτε ότι τίποτα δεν είναι θόρυβος. Τα πάντα είναι μουσική. Ο διάσημος καλλιτέχνης ήχου Μπιλ Φοντάνα υπήρξε μαθητής του Τζων Κέητζ και εκείνος τον ενέπνευσε να αφιερώσει το έργο του στην τέχνη της ακρόασης. Στη συζήτηση με τον θεωρητικό κοσμολόγο Σουμπόντ Πατίλ, τον συνεργάτη του από το CERN στη διάρκεια της παραμονής του στο πρόγραμμα Collide@CERN, του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου μοριακής φυσικής στον κόσμο, ο Μπιλ και ο Σουμπόντ θα συζητήσουν τις έννοιες της αρμονίας τόσο στην επιστήμη όσο και στις τέχνες - την εξέλιξή τους, την αλληλεπίδρασή τους και τις αλληλεπικαλύψεις τους. Κι επίσης, το πώς η ακρόαση του σύμπαντος μπορεί να αποκαλύψει τις καταβολές του ήχου και να οδηγήσει σε νέες καλλιτεχνικές και επιστημονικές ανακαλύψεις.

Ομιλητές:

Bill Fontana: καλλιτέχνης ήχου (ΗΠΑ)

Subodh Patil: θεωρητικός κοσμολόγος στο CERN (Ινδία)

Συντονιστής:

Ariane Koek: Διευθύντρια των καλλιτεχνικών προγραμμάτων Collide@CERN και Accelerate@CERN, Επιμελήτρια κύκλου «Τέχνη και Επιστήμη: To CERN στη Στέγη»

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Έργου «Η Ελληνική Σκέψη σε διάλογο: Προγράμματα Βιωματικής Μάθησης», το οποίο εντάσσεται στην Πράξη «Ακαδημία Πλάτωνος: Η Πολιτεία και ο Πολίτης». Το Έργο σχεδιάστηκε από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης - Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από Εθνικούς Πόρους.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Χρήστος Καρράς, μιλώντας στη Βάνα Λυκομήτρου, τόνισε:

«Η σημερινή διάλεξη, "Μουσική και θόρυβος", εντάσσεται σε μια σειρά συζητήσεων γύρω από την επιστήμη και την τέχνη και την μεταξύ τους σχέση. Το CERN έχει ένα πρόγραμμα όπου ένας σημαντικός καλλιτέχνης περνάει ένα διάστημα στο ερευνητικό αυτό κέντρο και γίνεται "ταίρι" με έναν επιστήμονα. Στο τέλος της συνύπαρξης αυτής κι αφού έχουν ανταλλάξει πάρα πολλές εμπειρίες και σκέψεις γύρω από τη σχέση της τέχνης και της επιστήμης, βγαίνει ένα κείμενο, ένα έργο κλπ. Σήμερα θα έχουμε κοντά μας τον Μπιλ Φοντάνα, ο οποίος είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους καλλιτέχνεςήχου από την Αμερική και μαθητής του Κέητζ και ο οποίος θα συνομιλήσει με το "ταίρι" του στο CERN, τον Σουμπόντ Πατίλ, έναν θεωρητικό κοσμολόγο από την Ινδία, ο οποίος ως τέτοιος, ακούει το σύμπαν, ακούει τους πολύ μακρινούς κόσμους που βρίσκονται σε ασύλληπτη απόσταση για τον μέσο άνθρωπο. Οπότε αυτή η σχέση μεταξύ του να ακούς τόσο μακρυά και το το να ακούς ως sound artist όπως κάνει ο Φοντάνα, θα είναι στο κέντρο της σημερινής μας συζήτησης. Επιπλέον, σε συνεργασία με το CERN, η Στέγη έχει ένα πρόγραμμα παραμονής στο CERN, για έναν εικαστικό καλλιτέχνη που διαμένει κι εργάζεται μόνιμα στην Ελλάδα. Υπάρχει μια πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο site της Στέγης γραμμάτων και Τεχνών, στο www. stg.gr και αυτός που θα επιλεγεί θα έχει το δικαίωμα και την τύχη, να παραμείνει με όλα τα έξοδα πληρωμένα για ένα μήνα στο CERN, προκειμένου να εμπνευστεί για τη δουλειά του».

Keywords
Τυχαία Θέματα