Κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο το πρώτο ραντεβού των εκπροσώπων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου οικονομικών, στη σκιά των διαφορετικών εκτιμήσεων Αθήνας και δανειστών για το ύψος του δημοσιονομικού κενού. Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα και δεν απαιτούνται για το 2014 πρόσθετα μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, αλλά λόγω και της υπέρβασης του στόχου των εσόδων το Σεπτέμβριο το δημοσιονομικό κενό θα φτάνει τα 500 με 600 εκατ ευρώ.
«Δεν είμαστε σε πόλεμο με την τρόικα,

αλλά σε διαπραγμάτευση» δηλώνει ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν νέα οριζόντια μέτρα, και ότι η απόσταση θα καλυφθεί με διαρθρωτικά.

Στην ατζέντα των επικεφαλής των εμπειρογνωμόνων το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και τα άλλα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά οι προσαρμογές στο ασφαλιστικό. Στις 4 το απόγευμα η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με την τρόικα να αμφισβητεί ότι οι παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής θα αποδώσουν 500 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν τα ελλείμματα των ταμείων.

Για τις αμυντικές βιομηχανίες η τρόικα επιμένει στο λουκέτο στα ΕΑΣ. Πάντως, σύμφωνα με το Έθνος έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα για τη συρρίκνωση ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, με τη λειτουργία μόνο ενός εργοστασίου, το οποίο θα τροφοδοτεί αποκλειστικά τον Στρατό, καθώς και για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ. Η συμφωνία «μεταφράζεται» σε 800 έως 1.000 απολύσεις, τις οποίες τώρα η τρόικα δέχεται να συνυπολογιστούν στις 4.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των επικουρικών συντάξεων εφ όσον δεν διασφαλιστεί η καταβολή εισφορών στα επικουρικά ταμεία, τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 984 και τη Νόνη Καραγιάννη ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα