Την Πέμπτη η Σύνοδος της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Έκτακτη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. συγκαλεί για την Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατόπιν ιταλικού αιτήματος, με αντικείμενο την προσφυγική κρίση που ανέδειξαν τα αλλεπάλληλα πολύνεκρα ναυάγια των τελευταίων ημερών στη Μεσόγειο. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα στη Μεσόγειο», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, λίγο μετά το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ.

Ο Δ. Αβραμόπουλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα η κρίση θα λάβει επικίνδυνες διαστάσεις τους επόμενους μήνες. Όπως είπε, απαιτείται δράση όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ενώ πρόσθεσε πως το χθεσινό έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ, υπογραμμίζει την αίσθηση του επείγοντος αλλά και την επιθυμία των χωρών-μελών για κοινή δράση.

Στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των "28" κρατών-μελών, η Κομισιόν παρουσίασε σχέδιο δέκα σημείων για την ανάληψη κοινής δράσης, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, καθώς τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης και του αριθμού των πλοίων που συμμετέχουν στην επιχείρηση "Τρίτων" για την προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ε.Ε..

Την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις και του επιμερισμού των επιπτώσεων μεταξύ όλων των κρατών-μελών επεσήμαναν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χουντής και Εσωτερικών Τασία Χριστοδουλόπουλου που συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ γνωστοποίησε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται για τη διάσωση δύο ακόμη πλοιαρίων που μεταφέρουν περίπου 450 άτομα και βρίσκονται σε κίνδυνο.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε στη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα υπό την εποπτεία της ΕΕ, προσανατολίζονται σε κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος, ενώ επίσης υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

Μιλώντας το βράδυ στο Star και στην εκπομπή «Ενικός», o o Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβαραμόπουλος χαρακτήρισε ως ένα πρώτο θετικό βήμα το κοινό σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ρεύματος που κατατέθηκε σήμερα και εκπονούν Ισπανία - Ιταλία - Ελλάδα. Επίσης, τόνισε ότι "τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν τη λήψη αποτυπωμάτωναπ' όλους τους μετανάστες και όποιος δε δίνει θα πρέπει να γυρνάει πίσω".

«Λιγότερο σκληρή προσέγγιση» ζητά από την ΕΕ ο ΟΗΕ

Να επιδειχθεί η αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς τις μεσογειακές χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, αλλά και να διωχθούν "οι εγκληματίες διακινητές που εκμεταλλεύονται τους πιο ευάλωτους" μετανάστες ζήτησε ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο «εμπεριστατωμένη, πιο γενναία και λιγότερο σκληρή προσέγγιση» σχετικά με τους μετανάστες που συχνά πεθαίνουν στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην ΕΕ με σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζεΐντ Ράαντ Αλ Χουσέιν.

«Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη σε μερικούς από τους πιο ευάλωτους μετανάστες στον κόσμο και διακινδυνεύει να μετατρέψει την Μεσόγειο σε ένα τεράστιο νεκροταφείο», δήλωσε περιγράφοντας την πολιτική της ΕΕ ως «κοντόφθαλμη, με βραχυπρόθεσμες πολιτικές κινήσεις που υποθάλπονται στις ξενοφοβικές λαϊκίστικες κινήσεις που έχει δηλητηριάσει την κοινή γνώμη πάνω σε μια αυτό το ζήτημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα