Αναζητούν συμβιβαστική λύση για τη ρύθμιση χρεών

Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συνεχιστούν οι επαφές των τεχνικών κλιμακιών των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας με τους εμπειρογνώμονες της τρόικας προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα μεταξύ των δυο πλευρών ως προς τη ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση της Παρασκευής απέβη άκαρπη καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες -οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίσθηκαν θετικοί ως προς την καθιέρωση πάγιας ρύθμισης χρέων, αλλά και έκτακτης υπό τη μορφή της ύστατης ευκαιρίας για τους οφειλέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών
εμφανίσθηκαν θετικοί ως προς την καθιέρωση πάγιας ρύθμισης χρεών αλλά και έκτακτης υπό τη μορφή της ύστατης ευκαιρίας για τους οφειλέτες. Ωστόσο, τάχθηκαν υπέρ της πρόβλεψης περιορισμένων δόσεων και αυστηρών όρων και προϋποθέσεων υπαγωγής.

Παράλληλα, φέρονται να αντιμετωπίζουν θετικά την ελάφρυνση των οφειλετών από πρόσθετα βάρη και προσαυξήσεις.

Εν τω μεταξύ, την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργείου Ανάπτυξης και τρόικας με τους εκπροσώπους των δανειστών να διατηρούν επιφυλάξεις για το κενό χρηματοδότησης σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά έχει δική της θέση στην οποία θα επιμείνει.

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η πενταμελής επιτροπή αποτελούμενη από στελέχη τω Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, εκπροσώπων της τρόικας, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας για το κόστος που θα έχει η ρύθμιση στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες ανέβασαν το κόστος από 2 σε 3 δις, ωστόσο το Υπουργείο Ανάπτυξης εμμένει ότι θα φθάσει το 1,5 δις ευρώ, ενώ οι απώλειες θα ισοσκελιστούν από τις εισροές που θα γίνουν με την εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα