Η ΕΚΤ πρέπει να εξετάσει περαιτέρω μείωση επιτοκίων

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε σήμερα πως η ΕΚΤ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του επιτοκίου της, μία ημέρα αφότου ο Ντράγκι υποβάθμισε την πιθανότητα να ληφθούν περαιτέρω βήματα για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης. «Η ευρωζώνη έχει περάσει ένα μακρύ δρόμο από το περασμένο καλοκαίρι, και οι χρηματοπιστωτικές ανησυχίες έχουν υποχωρήσει σε κάποιο βαθμό», δήλωσε σε ομιλία της η Κριστίν Λαγκάρντ.

Αλλά πρόσθεσε πως η βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της ευρωζώνης. «Αυτή το βελτιωμένο κλίμα δεν μεταφράζεται σε περισσότερες θέσεις εργασίας ή εισοδήματα. Μπορεί να ήταν χρήσιμο για τις αγορές, αλλά δεν βοηθάει τους ανθρώπους».

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες ότι αναμένει η οικονομία της ευρωζώνης να συρρικνωθεί ξανά φέτος, μια άποψη που συμμερίζεται και η Κριστίν Λαγκάρντ. «Και αυτό τι σημαίνει στην πράξη. Σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει διευκολυντική (accommodative) και θεωρούμε πως υπάρχει ακόμη περιορισμένος χώρος για την ΕΚΤ να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια».

Η Λαγκάρντ δήλωσε πως το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ (που δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή), θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού για τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρούς περιορισμούς στην αγορά, και τόνισε πως θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στις αγορές ομολόγων όταν λήξουν τα προγράμματα διάσωσής τους.

«Επίσης θεωρούμε πως όταν οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα είναι στη σωστή τροχιά, θα πρέπει να λαμβάνουν στήριξη και να δέχονται βοήθεια για να ανακτήσουν την πρόσβαση στην αγορά και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη βοήθεια του επίσημου τομέα».

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα