Θεατρικός χειμώνας με άρωμα σελιλόιντ

Έχουμε συνηθίσει τις ταινίες να βασίζονται σε θεατρικά έργα, αλλά καμιά φορά συμβαίνει και το αντίθετο. Ταινίες που γνώρισαν επιτυχία στην μεγάλη οθόνη, ταινίες που βραβεύτηκαν, συγκίνησαν, χάρισαν γέλιο, ταινίες που αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό, ετοιμάζονται να ανέβουν στο θεατρικό σανίδι τον ερχόμενο χειμώνα.

«Οι Ζωές των Άλλων», το θεατρικό έργο του Άλμπερτ Οστερμάγιερ,
που βασίζεται στην πολυβραβευμένη αριστουργηματική γερμανική ταινία του Φλόριαν Χένκελ Φον Ντόνερσμαρκ θα παιχτεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τις 30 Νοεμβρίου, στο θέατρο «Θησείον».

Η σκηνοθεσία είναι της Αλίκης Δανέζη-Knutsen, που είχε σκηνοθετήσει και το Festen (Οικογενειακή Γιορτή) με μεγάλη επιτυχία το 2006. Έτσι, το ανατολικό Βερολίνο του 1984 θα ζωντανέψει μπροστά στα μάτια μας μέσα από την ιστορία του διάσημου θεατρικού συγγραφέα Γκεόργκ Ντρέιμαν και της ηθοποιού-συντρόφου του Κρίστα-Mαρία Σίλαντ που παρακολουθούνται από τον κατάσκοπο της Στάζι, Γκερντ Βίσλερ μετά από έμμεση προτροπή του ερωτοχτυπημένου υπουργού Μπρούνο Χέμπφ. Όταν ο κατάσκοπος ως απρόσκλητος «επισκέπτης» και μάρτυρας της ζωής των άλλων αρχίζει να τρέφει αισθήματα συμπάθειας για το ανύποπτο ζευγάρι, τίποτα δεν μπορεί να μείνει πια το ίδιο.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους Άννα Μάσχα (Κρίστα-Mαρία Σίλαντ), Μανώλη Μαυρομματάκη (Γκερντ Βίσλερ), Φάνη Μουρατίδη (Γκεόργκ Ντρέιμαν) και Κώστα Μπερικόπουλο (Μπρούνο Χέμπφ).

Η Μαρία Ζορμπά θα είναι η Ελληνίδα Μέριλ Στριπ στην μεταφορά του πασίγνωστου κινηματογραφικού «Κράμερ εναντίον Κράμερ» στην ελληνική σκηνή. Ήταν ένα μόνο από τα πέντε Όσκαρ, που είχε αποσπάσει ανάμεσα σε συνολικά εννέα υποψηφιότητες, το 1979 η ταινία του Ρόμπερτ Μπέντον. Το σενάριο είχε γράψει ο ίδιος βασισμένος στο βιβλίο του Έιβερι Κόρμαν και αφηγείται ως γνωστόν, την ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού και τον αντίκτυπο που έχει το διαζύγιό τους στο περιβάλλον τους και ιδιαίτερα στο μικρό τους γιο.

Την παράσταση θα σκηνοθετήσει, η Ελένη Σκότη σε συνεργασία με την Δάφνη Λαρούνη, ενώ και η απόδοση βρίσκεται στα άξια χέρια της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, η οποία ανέλαβε και τα κοστούμια. Στον ρόλο του Τεντ, που σημάδεψε με την κινηματογραφική ερμηνεία του ο Ντάστιν Χόφμαν, θα δούμε τον Δημήτρη Αλεξανδρή.

Η Αθηνά Μαξίμου αναλαμβάνει τον ρόλο της Μάργκαρετ, ο Χριστόδουλος Στυλιανού του Τζιμ, ο Δημήτρης Μαύρος του Τζον, ενώ στο ρόλο του μικρού Μπίλι θα εμφανιστούν τα παιδιά: Γιάννης Μπαριάμης, Γιάννης Κυρίκου και Άλκης Πανταζόπουλος. Η πρεμιέρα του έργου στο θέατρο «Εμπορικόν» υπολογίζεται για τα τέλη Οκτώβρη.

Στο θέατρο «Γκλόρια» έρχεται ο «Άνθρωπος της βροχής» (1988) αναβιώνοντας την κινηματογραφική ταινία -που τιμήθηκε με τέσσερα Όσκαρ- με τον Ντάστιν Χόφμαν και τον Τομ Κρουζ. Το σπουδαίο έργο του σεναριογράφου και συγγραφέα Νταν Γκόρντον «Rain man» κάνει έναρξη το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Τον αυτιστικό αριθμομνήμονα Ρέιμοντ θα υποδυθεί ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και τον εγωπαθή, υπερόπτη αδελφό του Τσάρλ
Keywords
Τυχαία Θέματα