"Θα υπάρξει αντίδραση για τυχόν παράβαση στην Eurobank"

Αν υπάρχει κάποια παράβαση, επειδή το φαινόμενο είναι σημαντικό, ανάλογη θα είναι η αντίδρασή μας, δήλωσε απόψε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, με αφορμή τους ελέγχους για τις ανοικτές πωλήσεις μετοχών της Eurobank.

Ο κ. Μποτόπουλος, στο περιθώριο εκδήλωσης, με θέμα: «Ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας: Πόσο κοντά πραγματικά βρισκόμαστε;» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων του Αμερικανικού

Κολλεγίου Ανατόλια και το American College of Thessaloniki, ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε, το χαρακτήρισε πολύ σημαντικό, σε μια πολύ σημαντική συστημική τράπεζα. Όπως είπε, έγινε μια πολύ μεγάλη αγορά και πώληση μετοχών, «την κατοχή από ξένους, στη συντριπτική πλειοψηφία, επενδυτές, δηλαδή να έχουμε το φαινόμενο των ανοικτών πωλήσεων (short selling)».

Όπως διευκρίνισε, το φαινόμενο των ανοικτών πωλήσεων δεν απαγορεύεται και υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί, μπορεί να γίνει. Χαρακτήρισε δικαιολογημένες ωστόσο, τυχόν ανησυχίες, αφού, όπως είπε, υπήρξε πτώση της τιμής της τραπεζικής μετοχής, κατά 20% περίπου, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο έλεγχος είναι διαρκής από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. «Ο έλεγχος γίνεται διαρκώς από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αυτές τις μέρες, αλλά κυρίως την Παρασκευή, που είναι η ημέρα που θα γίνει η εκκαθάριση. Άρα, εκείνη τη στιγμή θα δούμε κατά πόσο πληρούνταν οι προϋποθέσεις των κανόνων για το «short selling” Και θέλω να διαβεβαιώσω ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει κάποια παράβαση, επειδή το φαινόμενο είναι σημαντικό, ανάλογη θα είναι η αντίδρασή μας», κατέληξε.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου Eurobank, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά – «έχουμε περάσει τον πάτο» - όπως είπε χαρακτηριστικά και χαρακτήρισε σημαντικό για την ανάκαμψη των χώρας το τουριστικό συνάλλαγμα. «Η χώρα σταθεροποιείται. Το μεγάλο ερώτημα είναι τώρα αν θα πετύχουμε ανάπτυξη σε ποσοστό 3% το 2015», είπε.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο Γιάννης Κοντόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, Chief Investment Officer του Ομίλου Eurobank και ο Γιώργος Αναστασιάδης, καθηγητής στο Anatolia School of Business – ACT.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

*Έλεγχοι για το short selling στη Εurobank από την ΕΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα