«Θα λέω στα εγγόνια μου ότι έχω τραγουδήσει Χατζιδάκι»

Το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία» παρουσιάζεται στο Παλλάς, σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Μάνου Χατζιδάκι. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και πρωταγωνιστούν οι Μαρία Πρωτόπαππα, Ελισάβετ Μουτάφη, Αποστόλης Τότσικας και ο Αιμίλιος Χειλάκης ο οποίος μίλησε στην εκπομπή
«Αθήνα Μ'ακους;» και τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη.

«Το να παίξεις Μπρεχτ είναι απο τις μεγάλες τύχες που έχει κάποιος στην επαγγελματική του ζωή, να μπορείς να ασχοληθείς με κείμενα τα οποία, δεν είναι απλα ορόσημα, δεν είναι απλά μνημεία αλλα είναι κλειδιά για να μπορέσεις να διάγεις το βίο σου σε δύσκολες στιγμές. Τα έργα αυτά δεν ανήκουν σε ευμαρείς περιόδους γι αυτό και ο Μπρεχτ στα τελευταία τριάντα χρόνια φαινόταν βαρετός. Ο τρόπος που ανέβηκε ο Μπρεχτ μετά τη μεταπολίτευση, προσπαθώντας να στηλιτεύσει το κακό του φασισμού το οποίο ήταν αυτό που χρειαζόταν εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα. Μετά στην ευμαρή περίοδο της Ελλάδας στη δεκαετία του 90' και του 00' έγινε λίγο βαρετός. Έρχεται λοιπόν η στιγμή τώρα που ξαναδιαβάζεις τα κείμενα και λες μα πόσο βλακωδώς έχουμε κινηθεί στη ζωή μας. Ο Μπρεχτ εχει γράψει γι' αυτά που συμβαίνουν. Βεβαίως ανακαλύπτεις το πόνο μαζί με το τραύμα. Ο «κύκλος με τη κιμωλία» είναι επίκαιρος. Έχουμε ακόμη περισσότερο χαρά να λέμε τον λόγο του Ελύτη - του νομπελίστα μας- και να τραγουδάμε τη μουσική του Χατζιδάκι. Εγώ τραγουδάω δυο τραγούδια στη παράσταση του Χατζιδάκι. Θα έχω να το λέω στα εγγόνια μου, ότι έχω τραγουδήσει Χατζιδάκι».

«Είναι η δεύτερη φορά που παίζω σε έργο του Μπρεχτ. Τα ποιήματα του μ' έκαναν να θέλω να γίνω καλλιτέχνης. Ο Μπρεχτ σου λέει "Μη σκέφτεσαι, πες απλά τα λόγια σου και τότε θα δεις που όλοι οι θεατές θα κλάψουν και θα γελάσουν". Και αυτό είναι μεγάλη ευτυχία για τον επαγγελματία ηθοποιό».
Keywords
Τυχαία Θέματα