Nέα κινητικότητα στη διαπραγμάτευση

Έντονη κινητικότητα στο παρά ένα της εκπνοής του ελληνικού προγράμματος, κι ενώ εντείνεται η αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα της χώρας. Πληροφορίες για επαφές του Μαξίμου με τις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, ενώ στο τραπέζι τώρα υπάρχουν σενάρια της τελευταίας στιγμής. Οι εταίροι περιμένουν τις πρωτοβουλίες της Αθήνας διαμηνύεται από τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Αθήνα δεν πρόκειται να αποπληρώσει τις δόσεις Ιουνίου στο ΔΝΤ με την προθεσμία να λήγει σήμερα.«Ας μας δώσουν συμφωνία για να πληρώσουμε», είπε χθες το βράδυ σε συνέντευξη στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας..

«Το καθεστώς υπερημερίας από τα μεσάνυχτα θα οδηγήσει στο να κλείσει η σχέση του ΔΝΤ με την Ευρωζώνη», δήλωσε στον Αθήνα 984 στους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου ο καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης.

Στις σημερινές δηλώσεις των Ευρωπαίων, «Αν ο Τσίπρας επικρατήσει στο δημοψήφισμα, η Ελλάδα θα πρέπει να φύγει από το ευρώ. Η κατάσταση για εμάς θα είναι διαχειρίσιμη. Έχουμε αποδείξει ότι δείχνουμε αλληλεγγύη, αλλά παίρνουμε τίποτα», δήλωσε ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με το Bloomgerg.

«Με ΟΧΙ, η Ελλάδα οδεύει προς εγκατάλειψη του ευρώ», τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, υποστηρίζοντας ότι τις διαπραγματεύσεις τις διέκοψε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Eίμαστε προετοιμασμένοι για ένα Grexit», τονίζει ο Βρετανός ΥΠΟΙΚ, Τζορτζ Όσμπορν.

«Ενδεχόμενη απόρριψη στο προσεχές ελληνικό δημοψήφισμα της τελευταίας πρότασης που έγινε στην Ελλάδα από τους θεσμούς, θα έστελνε την Ευρωζώνη σε "άγνωστα εδάφη"», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν. Αντιθέτως, τόνισε, «αν πουν ναι, συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε».

Στην Αθήνα, συνεχίζονται οι εσωκομματικές διαφωνίες για την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Να αξιοποιήσει τις όποιες πρωτοβουλίες όπως αυτή του κ. Γιούνκερ καλεί τον κ. Τσίπρα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε άρθρο του στο TVXS. Σημειώνει πως το δημοψήφισμα δεν θα δώσει λύση στο αδιέξοδο καθώς αν υπερισχύσει το ΝΑΙ η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε παραίτηση ενώ το ΟΧΙ θα είναι πύρρειος νίκη της Αριστεράς που θα χρεωθεί την οικονομική και κοινωνική αποσταθεροποίηση.

Εν τω μεταξύ στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός ερωτηθείς τι θα κάνει αν ο λαός ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, άφησε εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού.

«Σε περίπτωση ναι πρέπει να σχηματιστεί ομάδα διαπραγμάτευσης που να διαπραγματευτεί μια άλλη συμφωνία. Οτιδήποτε άλλο θα μας οδηγήσει να γίνουμε σαν υποσαχάρια Αφρική», τόνισε τον Αθήνα 984 ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.

«Η μεγάλη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αφήνει απροστάτευτους στις ορέξεις των αγορών τους φτωχούς. Αυτή δεν είναι αντρίκεια πολιτική απόφαση», δήλωσε χθες στο Star ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Να κρατήσει ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας με τους εταίρους και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποσύροντας το δημοψήφισμα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματα, μιλώντας στο Mega.

Στη Βουλή, σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο που αφορά τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις για άτομα με αναπηρία.


«Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου σε συνεργασία με στελέχη του Γενικου λογιστηρίου του κρατους εργάζονται για την μετάβαση της χώρας στη δραχμή», κατήγγειλε πριν από λίγο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χάρης Θεοχάρης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή Υπουργού Εργασίας Δημήτρη Στρατούλη, ο οποίος τόνισε ότι αυτό είναι διασπορά ψευδών ειδήσεων και ενισχύει την τρομοκράτηση του ελληνικού λαού. «Υπάρχει ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου ομάδα με στελέχη του ΓΛΚ που δουλεύει το σχέδιο για να μας πάει στη δραχμή», έγραψε χαρακτηριστικά και στο twitter, αναπαράγοντας σημεία της ομιλίας του.

Σε κατάσταση περιορισμένης χρεοκοπίας έθεσε τις ελληνικές τράπεζες ο οίκος Fitch ενώ η S&P υποβάθμισε εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Την ύπαρξη του προβλήματος ρευστότητας καταδεικνύει, σύμφωνα με στελέχη ασφαλιστικών ταμείων, η απόφαση για τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, άμεσα και υποχρεωτικά, των υπολοίπων των ρευστών διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων, που ζήτησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα