Ταξίδι στα Κύθηρα

Το νησί των Κυθήρων ήταν και είναι το σταυροδρόμι των πολιτισμών της Μεσογείου. Καταφύγιο για κουρσάρους, εποίκους, ασκητές και κατατρεγμένους. Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι κατοικείται από τη νεολιθική εποχή. Από τις πρώιμες μινωικές αποικίες βρίσκεται στην περιοχή Καστρί, τη σημερινή Παλαιόπολη, με επίνειο την Σκάνδεια. 

Στο διάβα του χρόνου οι κάτοικοι για να προστατευτούν από τις επιθέσεις πειρατών με τρομερότερο τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα οργανώνονται γύρω από κάστρα. Στη Χώρα, στο Μυλοπόταμο, την Παλαιόχωρα και τον Αυλαίμονα περιμένουν τους επισκέπτες που θέλουν να γυρίσουν νοερά

πίσω στην ιστορία.

Για όποιον επισκεφτεί τα Κύθηρα θα ήταν παράλειψη να μην επισκεφτεί για να θαυμάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στη Χώρα και εκτείνονται χρονικά από τους Προϊστορικούς και Κλασικούς χρόνους μέχρι και την Ενετοκρατία. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το μαρμάρινο άγαλμα, σύμπλεγμα της Αφροδίτης και του Έρωτα.

Στη Μηλαπιδέα βρίσκεται άψογα διατηρημένη την «εν Λιβάδι αλληλοδιδακτική σχολή», το ομορφότερο κτίριο της Αγγλικής περιόδου με τη θολωτή του στέγη και τα 11 πελώρια γοτθικά παράθυρα. Οι Άγγλοι υποχρέωναν τους Κυθήριους να στέλνουν τα παιδιά τους στα αγγλικά σχολεία. Όσοι δεν δέχονταν πλήρωναν φόρους ή να δουλεύουν σε δημόσια έργα στο νησί.  

Σίγουρα ένα από τα σημεία που πρέπει να επισκεφθείτε είναι το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας στο Μυλοπόταμο. Η παράδοση αναφέρει ότι εκεί βρέθηκε το σώμα της Αγίας. Το σπήλαιο έχει μήκος πάνω από 2000 μέτρα, αλλά οι επισκέπτες μπορούν να δουν μόνο τα πρώτα 200 μέτρα.  

Γεμάτο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες είναι επισκέψιμο το καλοκαίρι όταν οι εξυπηρετικοί ξεναγοί θα ενημερώσουν για την ιστορία του και για το μικρό ισόποδο που ζει μόνο εδώ και ονομάζετε Kythironiscus Paragamiani.

Ένα επιβλητικό μνημείο είναι η πέτρινη γέφυρα στο Κατούνι, η μεγαλύτερη που κτίστηκε στον Ελλαδικό χώρο με μήκος 110μ., ύψος 15μ. και πλάτος 6μ. Η ιστορία λέει ότι ο Άγγλος διοικητής του νησιού Μακφέιλ ερωτεύθηκε μια νέα από τον Αυλαίμονα και έκτισε τη γέφυρα για να μπορεί να τη βλέπει.  

Για το μπάνιο σας όρεξη να ‘χετε να διαλέξετε ανάμεσα σε δεκάδες παραλίες που καλύπτουν κάθε απαίτηση. Πετρώδεις ή και αμμουδερές, με βαθιά νερά ή κατάλληλα ακόμη και για μικρά παιδιά θα σας αποζημιώσουν με την ομορφιά τους.  

Στο Καλάδι την για πολλούς καλύτερη και πιο γνωστή παραλία με βότσαλα και γαλαζοπράσινα
πεντακάθαρα νερά δίπλα από την Παλαιόπολη.

Η παραλία χωρίζεται σε τρία μέρη όπου το τρίτο και πιο εντυπωσιακό είναι μια μικρή σπηλιά που περνώντας την καταλήγετε σε μια πολύ μικρή παραλία.

Μελιδόνι,Αγία Πελαγία, Καψάλι. Κάλαμος, Κακιά Λαγκάδα, Άγιος Παύλος, Αυλαίμονας, Παλαιόπολη, Νέος Κόσμος, Πλατειά Άμμοςκαι πολλές ακόμη περιμένουν τους επισκέπτες του νησιού. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όλο το νησί είναι μία υπέροχη παραλία.  

Στα Κύθηρα της ηρεμίας, της χαλαρότητας και της ξεγνοιασιά

Keywords
Τυχαία Θέματα