Τα Μυστικά

Του Μανώλη Κοττάκη

Eντόπισα το σαββατοκύριακο στο αρχείο μου το άρθρο ενός Βρετανού τεχνοκράτη και στενού συνεργάτη του Μπλερ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής σχεδιασμού της δημόσιας πολιτικής και διευθυντής στρατηγικής  του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού την περίοδο 1997-2004.

Ονομάζεται Cheoff Mulgan και όσοι παρακολουθείτε συστηματικά τα δημόσια πράγματα θα θυμάστε ότι ζήτησε την συνδρομή του η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το άρθρο περιέχει τα συμπεράσματα του αξιωματούχου για την διακυβέρνηση και το αναδημοσιεύω στις βασικές του γραμμές. Ίσως να είναι χρήσιμο σε ορισμένους. Κατά

τον Μulgan:

1. Όλες οι ιδέες πρέπει να αποκτούν οργανωτική υπόσταση. Όσες ιδέες και αξίες δεν εμπεδώνονται σε θεσμικό και οργανωτικό επίπεδο τείνουν να σβήσουν.

2. Οι κυβερνήσεις υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να παράγουν αποτελέσματα σε σύντομο διάστημα, ενώ υποτιμούν την δύναμη τους να επιφέρουν μακροπρόθεσμες αλλαγές, Στις σκανδιναβικές χώρες η γραφειοκρατία περιλαμβάνει ειδικές ομάδες των οποίων αποκλειστική εργασία είναι η κατάστρωση μακροπρόθεσμων σχεδίων και η καταπολέμηση του εφησυχασμού.

3. Η διακυβέρνηση πρέπει να αντλεί πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές. Η διακυβέρνηση έχει μετατραπεί λίγο έως πολύ σε επιστήμη. Η σχετική γνώση μπορεί να αναζητηθεί στα ΑΕΙ, στους διεθνείς οργανισμούς, στον ΟΟΣΑ, αλλά και εντός της ίδιας της κρατικής μηχανής. Τα δεδομένα οδηγούν πολλές φορές σε απρόσμενα συμπεράσματα λ.χ. η σχέση μεταξύ της αύξησης των δαπανών για την παιδεία και της βελτίωσης των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων εμφανίζεται εξαιρετικά ασθενής.

4. Η εμπιστοσύνη είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο που διαθέτει μια κυβέρνηση. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα -τονίζει- να υποσχόμαστε μόνο ότι είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

5. Η επικοινωνία δεν είναι προπαγάνδα αλλά μέρος της δουλειάς. Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξηγούν δημοσίως όχι μόνο τι κάνουν αλλά και γιατί το κάνουν. Υπουργεία και κρατικοί οργανισμοί  που χαρακτηρίζονται από αποτελεσματικότητα, επιδιώκουν ξεκάθαρους στόχους με σαφές ηθικό περιεχόμενο, ασχολούνται με την διαχείριση της κοινής γνώμης και αναγνωρίζουν γρήγορα τα λάθη τους, διατηρούν υψηλή θέση στην εμπιστοσύνη των πολιτών.

6. Οι κυβερνήσεις  έχουν ανάγκη  από μία  ιδεολογία-πυξίδα. Οι Νέοι Εργατικοί απέφυγαν τα χειρότερα λάθη του Κλίντον που με την τακτική της «τριγωνοποίησης» ήθελε να τα έχει καλά με όλους.

7. Οι δυναμικές κυβερνήσεις κρατούν τις πόρτες ανοικτές και ενσωματώνουν στην καθημερινή λειτουργία τους την καινοτομία.

8. Οι κυβερνήσεις για να παραμένουν στην εξουσία πρέπει να ανανεώνονται.

Συγκεφαλαιώνω: Εμπιστοσύνη, ανανέωση, καινοτομία και ιδεολογία  φαίνεται ότι είναι τα μυστικά της επιτυχίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα