Ταλαιπωρία για τους πρόσφυγες

Ένταση στα σύνορα Κροατίας-Ουγγαρίας, όπου οι κροατικές αρχές προωθούν τους πρόσφυγες κατά χιλιάδες με λεωφορεία και μία αμαξοστοιχία.
Στη Σλοβενία, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζητούσαν να τους επιτραπεί να μπουν στη χώρα.Εκπρόσωπος της ουγγρικής αστυνομίας ανέφερε ότι οι μετανάστες επιβιβάζονται σε λεωφορεία

στα σύνορα και μεταφέρονται σε δύο κέντρα καταγραφής στο Σέντγκοτχαρντ και το Βαμοσάμπαντι, περιοχές πολύ κοντά στα σύνορα με την Αυστρία.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας δήλωσε ότι η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών εκ μέρους των ουγγρικών αρχών από τα σύνορα της Κροατίας προς την Αυστρία δε γίνεται σε συντονισμό με τις αυστριακές αρχές.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο στη χώρα σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν από την Ουγγαρία αλλά δεν θέλουν να ζητήσουν άσυλο.

Η Αυστρία διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο στη χώρα σε όσους μετανάστες φτάνουν από την Ουγγαρία αλλά δεν θέλουν να ζητήσουν άσυλο, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών από τη Βιένη, αφού η Βουδαπέστη άρχισε να μεταφέρει εκατοντάδες πρόσφυγες προς τα σύνορα των δύο χωρών.

Η κροατική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στη χώρα από το πρωί της Τετάρτης, αφότου η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορά της με τη Σερβία, εκ των οποίων τουλάχιστον 3.000 πέρασαν στην Ουγγαρία. Η αστυνομία έκανε λόγο για συνολικά 17.069 ανθρώπους, ωστόσο όλο και περισσότεροι μετανάστες εισρέουν από τα σερβικά σύνορα στην Κροατία ώρα με την ώρα.

Νωρίτερα, ο κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς σημείωσε ότι αντιμέτωπο με την μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, το Ζάγκρεμπ θα επιτρέπει στους μετανάστες να προχωρήσουν προς άλλες χώρες.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως περισσότερα από 10 λεωφορεία κατευθύνονταν το απόγευμα της Παρασκευής προς την ανατολική κροατική πόλη Όσιγεκ, όταν έστριψαν αιφνιδίως προς τα σύνορα με την Ουγγαρία.


Ούγγροι στρατιώτες και δύο οχήματα χάμβι που φέρουν πολυβόλα είχαν επίσης πάρει θέσεις στη μεθοριακή διάβαση την ώρα που οι πρόσφυγες αποβιβάζονταν από τα λεωφορεία.

Η Ουγγαρία, η οποία δέχθηκε πυρά πανταχόθεν, επειδή έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού κατά προσφύγων την Τετάρτη, ξεκίνησε να τοποθετεί συρματόπλεγμα και στα σύνορα με την Κροατία, ενώ έχει ήδη στείλει εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικούς στα σύνορα.

«Πρέπει να εφαρμόσουμε τα ίδια μέτρα, όπως και στα σερβο-ουγγρικά σύνορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν.

H Σλοβενία καταγγέλλει ότι η Κροατία παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ και ανακοινώνει ότι περιμένει την άφιξη περίπου 1.000 προσφύγων μέσα στο επόμενο 24ωρο, διαμηνύοντας επίσης ότι θα δεχθεί τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο αλλά θα απελάσει από το έδαφός της όποιον θεωρηθεί παράνομος μετανάστης.

H κυβέρνηση της Σλοβενίας θα συζητήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «διαδρόμου» προκειμένου οι μετανάστες να διέρχονται από την χώρα στην περίπτωση που η πίεση από την επικείμενη εισροή προσφύγων καταστεί πολύ μεγάλη, δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ.

Ο σλοβένος υφυπουργός Εσωτερικών Μπόστιαν Σέφιτς δήλωσε επίσης πως η αστυνομία ετοιμάζει πρόσθετες μονάδες εν όψει εισροής μεταναστών από την Κροατία.

Οι επιμέρους αποφάσεις χωρών της Ευρώπης για το προσφυγικό έχουν δημιουργήσει εντάσεις στον ευρωπαϊκό χώρο.

Την απόφαση της Κροατίας να στείλει πίσω στην Ουγγαρία πρόσφυγες καταδίκασε η Βουδαπέστη, χαρακτηρίζοντάς την «απολύτως απαράδεκτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα