Τα γλυπτά του Νίκου Φλώρου

Εντυπωσιακά σε όγκο και χρώμα, φτιαγμένα από αλουμίνιο, τα γλυπτά του Νίκου Φλώρου έχουν ταξιδέψει σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Έχουν "αιχμαλωτίσει" το κοινό τους με τη λεπτομέρεια, τη χρωματική ποικιλία αλλά και τα πρόσωπα τα οποία αντιπροσωπεύουν και αποτελούν πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη, την Μαρία Κάλλας και την Grays Kelly.

Τα γλυπτά του Νίκου Φλώρου εκτίθενται αυτό το διάστημα στο Κρατικό Μουσείο «Τσαρίτσινο» της Μόσχας.

Ο ίδιος μίλησε για την τέχνη του και τα μελλοντικά

του σχέδια στην Ελευθερία Πάντζιου.

Ερ: Πείτε μας λίγα λόγια για την έκθεση στην Μόσχα.

Ν.Φ.: Αυτή τη στιγμή κάνω μία αναδρομική έκθεση σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, στη Μόσχα, το Τσαρίτσινο. Πρόκειται για μία συλλογή έργων με κουστούμια της Μαρίας Καλλάς και της Grays Kelly, η οποία έχει ταξιδέψει σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο, σε ατομικές εκθέσεις.
Μία από τις τελευταίες μου εκθέσεις ήταν στο Μουσείο της Ουάσινγκτον, με έργα για την Grays Kelly. Εμπνεύστηκα από το περιβόητο νυφικό της Πριγκίπισσας. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε, μετά από επιθυμία του πρίγκιπα του Μονακό, Αλβέρτου, με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό της. Αυτή η έκθεση στη συνέχεια ταξίδεψε στο Μονακό, έμεινε εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και τώρα όλα αυτά τα έργα βρίσκονται στο Κρατικό Μουσείο της Μόσχας. Το Μάρτιο, η συγκεκριμένη έκθεση θα ταξιδέψει σε ένα άλλο μεγάλο Μουσείο της Ρωσίας, στην Αγία Πετρούπολη, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, στην αίθουσα του Ραφαήλ.

Ερ: Με τί είδους υλικά δημιουργείτε τα γλυπτά σας;

Ν.Φ.: Τα έργα αυτά είναι φτιαγμένα από κουτιά αλουμινίου. Η ιδέα γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, βλέποντας αυτούς τους τεράστιους τοίχους από αναψυκτικά. Ως καλλιτέχνης, μου άρεσε πάρα πολύ το χρώμα κι ήθελα να δημιουργήσω κάτι από αυτό το υλικό. Μπήκα στη διαδικασία αναζήτησης του τρόπου που θα μπορούσα να αναγάγω αυτό το υλικό σε κάτι ανώτερο. Ανακάλυψα μία τεχνική την οποία πατεντάρισα στην Αμερική το 2004 για τη μετατροπή του αλουμινίου σε μεταλλικό ύφασμα.

Ερ: Θα δούμε και στην Ελλάδα τα έργα σας;

Ν.Φ.: Στην Ελλάδα είχε πραγματοποιηθεί μία έκθεση το 2007 στο Μέγαρο Μελά κι είχα την τύχη να προβληθεί σε όλο τον κόσμο μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Εύχομαι σύντομα να παρουσιαστεί όλη αυτή η συλλογή, εμπλουτισμένη και με άλλα έργα. Ήδη, έχω σκοπό να δημιουργήσω κάποια έργα σε σχέση με την πριγκίπισσα Νταϊάνα αλλά και εμπνευσμένα από τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα