Τα Γαλλικά συνδικάτα προκήρυξαν απεργία

Πολλά εργατικά συνδικάτα εργαζομένων στο τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde ανακοίνωσαν των προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων στις 15 Οκτωβρίου, με στόχο να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους σχετικά με την αβεβαιότητα που περιβάλλει την προσάρτησή τους στη France Télévisions, στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης των Εξωτερικών Οπτικοακουστικών μέσων της Γαλλίας (AEF).

Η γαλλική κυβέρνηση

ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης πως επιθυμεί να ανακτήσει η France Télévisions το 49% του μερίσματος που διατηρούσε η AEF στο μετοχικό κεφάλαιο του TV5 Monde.

Η France Télévisions ήδη κατέχει το 12,58% του κεφαλαίου της TV5 Monde, η AEF το 49%, τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα του Βελγίου RTBF και της Ελβετίας SSR από 11,11% αντίστοιχα, το Radio Canada το 6,67% το Télé Quebec το 4,44%, το Arte France το 3,29% και το Εθνικό Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών μέσων το 1,74%. Διάφοροι άλλοι κοινωνικοί φορείς διαθέτουν το 0,06% του κεφαλαίου.

Το διασυλλογικό όργανο CDFT-CGT-SUD προκήρυξε 24ωρη επαναλαμβανόμενη απεργία. Επίσης τα συνδικάτα συνεκάλεσαν γενική συνέλευση για τις 2 Οκτωβρίου.

Κατά τη γνώμη της εκπροσώπου της CGT Βανεσά Πουαγιέ, η αναδιοργάνωση της AEF «γίνεται πλήρως εν κρυπτώ και παραβύστω». «Η αποστολή μας είναι διεθνής και γαλλόφωνη και σαφώς όχι μόνον γαλλική. Δεν επιθυμούμε να απορροφηθούμε, να κανιβαλισθούμε, από έναν μεγάλο όμιλο όπως η France Télévisions, η οποία βρίσκεται σε κάπως παραπαίουσα κατάσταση», όσον αφορά τον προϋπολογισμό της, υποστήριξε η ίδια.

Άλλο στοιχείο ανησυχίας για τις εργατικές ενώσεις αποτελεί η αποχώρηση της γενικής διευθύντριας της TV5 Monde Μαρί-Κριστίν Σαραγκός, η οποία επελέγη ως νέα πρόεδρος της AEF: «Εισέρχεται στον ανταγωνισμό έχοντας ως εφόδια την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση του TV5 Monde εν μέσω κλίματος πλήρους αβεβαιότητας», δηλώνει η Πουαγιέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα