Τα δύσκολα στο Εργασίας με την τρόικα

Ξεκίνησε πριν από λίγο η  κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση και των επικεφαλής της τρόικας με αντικείμενο  τους κατώτατους μισθούς, τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και την περαιτέρω ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, καθώς και όλο το πλέγμα των θεμάτων που αφορά το ασφαλιστικό. Η συνάντηση ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς 200 μέλη του ΠΑΜΕ νωριτερα είχαν αποκλείσει την είσοδο του υπουργείου. Στο τραπέζι των συζητήσεων με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση επανέρχεται η αύξηση

του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στο πλαίσιο της αναζήτησης ισοδύναμων μέτρων για να κλείσει το νέο πακέτο. Πάντως οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας για αλλαγή του τρόπου καθορισμού του κατώτατου μισθού, αλλά και της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 5%, έχουν προκαλέσει ήδη την έντονη αντίδραση των συνδικάτων. 

Ο υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε χθες, από το βήμα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), επιπλέον μείωση κατά 3,9 μονάδες των εργοδοτικών εισφορών ως το 2013.

Ο κ. Βρούτσης, είχε ανακοινώσει προ ημερών την κατάργηση των εισφορών υπέρ των πρώην Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας που αντιστοιχούσαν στο 1,1 των εισφορών. Έτσι η συνολική μείωση φθάνει τις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που ζητείται επίμονα από τις ενώσεις των εργοδοτών, αποτελεί το πλέον δραστικό όπλο για τη μείωση της ανεργίας και την αναστροφή της ύφεσης, που συνιστούν σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα.

Από την πλευρά της, η τρόικα έχει ζητήσει επιπλέον μείωση του συνολικού κόστους εργασίας κατά 10%, ώστε να υπάρχει αντιστοίχηση με χώρες όπως η Πορτογαλία, όπου επικρατούν ανάλογες με την Ελλάδα οικονομικές συνθήκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα