Συζήτηση για την Κύπρο

Σήμερα βρισκόμαστε σε «ένα πολύ μεγάλο τέλμα κι αν συνεχίσουμε έτσι, η επίλυση του Κυπριακού θα θυμίζει τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά», υποστήριξε η πρώην Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Αννα Διαμαντοπούλου, και υπέδειξε ότι το θέμα της επιστροφής της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου στους Ελληνοκυπρίους θα είναι ένα βήμα μπροστά και θα δείξει ότι κάτι κινείται στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

Η κ. Διαμαντοπούλου, η οποία μιλούσε στην Λεμεσό σε εκδήλωση των

δήμων Λεμεσού και Αμμοχώστου και του Ομίλου Πολιτικού Εκσυγχρονισμού της Κοινωνίας, ανέφερε πως «για να μιλήσουμε για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η ισότητα των κοινοτήτων είναι πολιτική και όχι αριθμητική και πως είναι ουσιαστικό, για να υπάρξει λύση, ο καθένας που ζει σε αυτό το νησί να αισθάνεται την ασφάλεια, ότι δεν έχει ανάγκη από ξένα στρατεύματα και ότι υπάρχει πολιτική ισότητα ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Είπε επίσης, πως, όσοι πιστεύουν σε μια ενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο, μεταξύ αυτών και η Κυπριακή Κυβέρνηση, θα πρέπει να θέσουν οι ίδιοι το πεδίο των διαπραγματεύσεων τώρα, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως, εάν η ίδια θα επέλεγε ονομασία σχεδίου επίλυσης του Κυπριακού, αυτό θα το ονόμαζε σχέδιο «Τ». Εξήγησε ότι το σχέδιο πρέπει «ΤΩΡΑ» να κατατεθεί, γιατί συνδέεται και με την οικονομική ανάκαμψη.

Ο πρέσβης επί τιμή, Παύλος Αποστολίδης, είπε πως το Κυπριακό παραμένει μια ανωμαλία στο εσωτερικό της ΕΕ και δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Ο κ. Αποστολίδης, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης και στη Λευκωσία, ανέφερε πως, ενώ εμάς μας ενδιαφέρει περισσότερο η ποιότητα της λύσης, τους ξένους τους ενδιαφέρει απλά να υπάρξει μια λύση που θα φέρει κοντά τις δύο πλευρές.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Παύλος Αποστολίδης υπέδειξε πως, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η χώρα φαίνεται να βιάζεται για λύση, με τους δικούς της πάντα όρους, ώστε να μην βρεθεί το Κυπριακό στο τέλος της διαπραγμάτευσής της για ένταξη με την ΕΕ, όπου μπορεί να κληθεί να δώσει ανταλλάγματα.

Αναφορικά με τη στάση των ΗΠΑ, ο κ. Αποστολίδης είπε πως δεν πρέπει να αναμένουμε οτιδήποτε από την πολιτική Ομπάμα, η οποία, όπως υποστήριξε «είναι μια πολύ συντηρητική πολιτική, χωρίς πρωτοβουλίες».

Ωστόσο, σημείωσε, ότι μόνο, εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει σοβαρότητα για προώθηση των διαδικασιών επίλυσης, τότε η Αμερική μπορεί να ενδιαφερθεί και να υποβοηθήσει τις διαδικασίες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα