Συρία: Τραγικός απολογισμός

Στη διάρκεια του 2012 σκοτώθηκαν στη Συρία σχεδόν 40.000 άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 90% των 45.000 θυμάτων της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος που άρχισε το Μάρτιο του 2011 και μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνολικά 39.362 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία το 2012, από τους οποίους τουλάχιστον 28.113 ήταν πολίτες, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία συγκαταλέγει στους πολίτες και αυτούς που έχουν πάρει τα όπλα εναντίον των στρατευμάτων του καθεστώτος.

Ο αριθμός των στρατιωτών
που σκοτώθηκαν το 2012 ανέρχεται σε 9.482 και αυτός των λιποτακτών σε 1.040, διευκρίνισε αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση, που έχει την έδρα της στη Βρετανία και βασίζεται σ΄ ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών στα πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία όλης της χώρας. "Πρέπει να προστεθούν 727 άλλοι άνθρωποι που σκοτώθηκαν και η ταυτότητά τους δεν έχει πιστοποιηθεί", σύμφωνα με τον διευθυντή του Παρατηρητηρίου, τον Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

"Στη διάρκεια του 2012, ο στρατός χρησιμοποίησε κάθε είδους βαριά όπλα και κινητοποίησε την αεροπορία της", υπογραμμίζει, "πράγμα που μπορεί να εξηγήσει την αιφνίδια άνοδο των ανθρώπινων απωλειών", που φτάνουν αυτή τη στιγμή περίπου τους χίλιους νεκρούς την εβδομάδα.

Το καθεστώς άρχισε να χρησιμοποιεί τον Ιούλιο του 2012 τα τρομερά καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά του, ενώ οι αντάρτες κατάσχουν ολοένα και πιο βαριά όπλα καθώς προχωρούν επί του πεδίου και καταλαμβάνουν αποθήκες όπλων του τακτικού στρατού. Όμως οι απολογισμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εξαφανιστεί ενώ κρατούνταν ή τους περισσότερους από τους νεκρούς μεταξύ των "Σαμπίχα" (πολιτοφύλακες που υποστηρίζουν το καθεστώς), προσθέτει ο Άμπντελ Ραχμάν.

"Εξάλλου ούτε οι αντάρτες ούτε ο στρατός αποκαλύπτουν τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στις τάξεις τους για να μην πληγεί το ηθικό των δυνάμεών τους", εξηγεί. Εξάλλου το Παρατηρητήριο δεν μετρά τους ξένους μαχητές, ο θάνατος των οποίων ανακοινώνεται στη χώρα τους. Αν αθροιστούν όλες αυτές οι κατηγορίες, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000, σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα