Συρία: Τουλάχιστον 56 νεκροί σήμερα

Σε τουλάχιστον 56 ανήλθαν οι νεκροί σήμερα στη Συρία, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας ότι ο συριακός στρατός άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Δαμασκό, όπως και στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία.

Αίτημα των διαδηλωτών και σήμερα στη Συρία

ήταν η πτώση του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ στόχος των συνθημάτων των σημερινών διαδηλώσεων ήταν ο ειδικός απεσταλμένος της διεθνούς κοινότητας Κόφι Άναν: "Αποσύρετε τον Άναν, τον υπηρέτη του Άσαντ και του Ιράν".

Στη Δαμασκό "οι δυνάμεις του καθεστώτος εξαπέλυσαν ομοβροντίες πραγματικών πυρών στη συνοικία Ναχρ Αΐσα για να διαλύσουν τη διαδήλωση", σημείωσε το Παρατηρητήριο, υπογραμμίζοντας ότι πυροβολισμούς δέχθηκαν και άτομα που μετείχαν σε πορεία στη συνοικία Σαγιντέ Ζάιναμπ.

Τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν στην Χαράστα, στην επαρχία της Δαμασκού, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία σημείωσε ότι ο στρατός άνοιξε επίσης πυρ για να διαλύσει τις διαδηλώσεις στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία.

Για "μαζικές διαδηλώσεις" σε ολόκληρη τη χώρα κάνουν λόγο σήμερα Σύροι ακτιβιστές στον λογαριασμό τους (Syria.Revo) στο Twitter, ενώ άλλοι ακτιβιστές του Διαδικτύου αναφέρουν ότι από χθες το βράδυ αρκετοί Σύροι άρχισαν να πραγματοποιούν αυθόρμητα συγκεντρώσεις για να καταδικάσουν το θάνατο περισσότερων από 150 ανθρώπων χθες στο χωριό Τρέμσιχ, στην επαρχία της Χάμα, στην κεντρική Συρία.

Παράλληλα οι αντάρτες που πολεμούν κατά των συριακών δυνάμεων επέκριναν σήμερα την σιωπή του στρατηγού Μάναφ Τλας, ο οποίος αποσκίρτησε, και απείλησαν με θάνατο όλους τους αξιωματούχους του καθεστώτος που δεν θα αποστατήσουν πριν από το τέλος του Ιουλίου.

"Δεν θεωρούμε την αποχώρηση (από τη Συρία) του Μουστάφα Τλας και του γιου του, στρατηγού Μάναφ, ως μια αποσκίρτηση, αλλά ως μια διεθνή χειραγώγηση για να προετοιμαστεί μια 'λύση' στη συριακή κρίση", ανακοίνωσε ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ο οποίος αποτελείται κυρίως από λιποτάκτες.

"Οι δύο Τλας θα πρέπει να πουν ειλικρινά στον συριακό λαό που βρισκόντουσαν προηγουμένως (πριν εγκαταλείψουν τη χώρα) και ποιος ήταν ο ρόλος τους από τότε που άρχισε η επανάσταση (...). Θα πρέπει αυτοί που αποστατούν να το ανακοινώνουν δημοσίως, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει να περιοριστεί η αιματοχυσία", προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός.

Ο στρατηγός Μουστάφα Τλας είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας και ήταν για πολλά χρόνια φίλος του Χάφεζ αλ Άσαντ, πατέρα του σημερινού προέδρου Μπασάρ. Ο ηλικίας σήμερα 80 ετών Μουστάφα, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο Παρίσι, "σιωπά" και παρακολουθεί "με λύπη" τα γεγονότα στη Συρία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του γιου του Φίρας στον σαουδαραβικό Τύπο.

Ο Μάναφ Τλας, στρατηγός της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, είχε απαλλαγεί των καθηκόντων του πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς είχε κριθεί ότι δεν είναι αξιόπιστος, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη συριακή κυβέρνηση.

Η αποσκίρτηση του Μάναφ Τλας ερμηνεύτηκε από το Παρίσι και την Ουάσινγκτον ως σημα

Keywords
Τυχαία Θέματα