Συρία: νέα νίκη του στρατού

Ο συριακός στρατός κατέλαβε σήμερα την Ντέιρ Ατίγια, μια σημαντική πόλη για τον έλεγχο της περιφέρειας Καλαμούν, βορείως της Δαμασκού, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

"Ο ηρωικός στρατός μας πήρε τον έλεγχο της Ντέιρ Ατίγια στην επαρχία της Δαμασκού, αφού συνέτριψε τους τελευταίους τρομοκρατικούς θύλακες σ' αυτή την πόλη", δήλωσε στρατιωτική πηγή, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Νωρίτερα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων

Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει πως μάχες μαίνονται σήμερα μεταξύ ανταρτών και στρατευμάτων του καθεστώτος σε δύο μέτωπα κοντά στη Δαμασκό, ενώ ένας πύραυλος εκτοξεύθηκε εναντίον της πόλης Ράκα, στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι άνθρωποι και να τραυματισθούν τριάντα.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι πιο σφοδρές μάχες διεξάγονται στα περίχωρα της Ντέιρ Ατίγια, που οι αντάρτες είχαν καταλάβει από το στρατό την περασμένη εβδομάδα. "Ο στρατός προωθείται γύρω από την Ντέιρ Ατίγια", δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, προσθέτοντας πως τους στρατιώτες βοηθούν φιλοκαθεστωτικοί πολιτοφύλακες. Στόχος των καθεστωτικών δυνάμεων είναι να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την οδό που συνδέει τη Δαμασκό με τη Χομς.

Στην ανατολική Γούτα, ανατολικά της Δαμασκού, συγκρούσεις σημειώνονται στον τομέα της Μαρτζ αλ-Σουλτάν έπειτα από μια επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες για να χαλαρώσουν τον κλοιό. "Εννέα αντάρτες σκοτώθηκαν γύρω από τη Μαρτζ, όπως και τρία μέλη της Χεζμπολάχ", του ισχυρού σιιτικού κινήματος του Λιβάνου που βοηθάει το καθεστώς του Άσαντ κατά της εξέγερσης.

Βορειότερα, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίσθηκαν, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, από πύραυλο εδάφους-εδάφους που έπληξε την Ράκα και εκτοξεύθηκε στη διάρκεια της νύκτας από την επαρχία της Δαμασκού, σύμφωνα πάντα με το Παρατηρητήριο.

Η Ράκα είναι η μοναδική επαρχιακή πρωτεύουσα που έχει πέσει στα χέρια των εξεγερμένων από την αρχή της σύγκρουσης, το Μάρτιο του 2011. Σήμερα η Ράκα ελέγχεται κυρίως από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε, αλλά αντάρτες κατηγορούν τακτικά το στρατό ότι βάζει στόχο στη Ράκα μόνο τους τομείς όπου ζουν άμαχοι και όχι αυτούς όπου έχουν αναπτυχθεί οι τζιχαντιστές.

Πάντα στο βορρά, στην πόλη Αταρέμπ (στην επαρχία του Χαλεπιού), το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε εκτέλεσε τον πρώην διοικητή της ανταρτικής οργάνωσης Γουράμπα αλ-Σαμ, τον Χάσαν Τζάζρα, και άλλα έξι μέλη αυτής της οργάνωσης αφού τους κατηγόρησαν για κλοπή και λεηλασία, ανέφερε ακόμη το Παρατηρητήριο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα