Συρία: Αδυναμία επιχείρησης παρατηρητών

Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ Ερβέ Λαντσού απευθυνόμενος σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας εκτίμησε ότι οι συνθήκες στη Συρία δεν είναι ακόμη ευνοϊκές ώστε να επαναληφθούν οι επιχειρήσεις των παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα, όπως δήλωσαν σήμερα διπλωμάτες.

«Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την επανάληψη των επιχειρήσεων», σημείωσε ο Λαντσού, ενώ υπογράμμισε ότι οι άμαχοι βρίσκονται «ολοένα και περισσότερο σε κίνδυνο» στη Συρία, αλλά

και ότι συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στη Συρία στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ είχε ανακοινώσει στις 16 Ιουνίου ότι αναστέλλονται οι επιχειρήσεις της αποστολής εξαιτίας των αυξανόμενων κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα 300 μέλη της, που έχουν γίνει στόχος επιθέσεων με βόμβες, αλλά και πυρών.

Παρόλα αυτά η αποστολή παραμένει στη χώρα και «θα προσπαθήσει να βοηθήσει το προσωπικό των ανθρωπιστικών οργανώσεων να αποκτήσει πρόσβαση στους άμαχους».

Ο Λαντσού πρόσθεσε εξάλλου ότι η Δαμασκός αρνείται να επιτρέψει στους παρατηρητές του ΟΗΕ να χρησιμοποιήσουν δορυφορικά τηλέφωνα, απαραίτητο εργαλείο για την αποστολή τους.

«Για όσο διάστημα συνεχίζεται η βία τόσο πιο δύσκολο γίνεται για την αποστολή του ΟΗΕ να σκεφτεί την επανάληψη των επιχειρήσεών της», κατέληξε ο αξιωματούχος του Οργανισμού.

Ο αναπληρωτής ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία και πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Νάσερ αλ Κίντουα δήλωσε μέσω βίντεο στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η κατάσταση στη χώρα δεν έχει βελτιωθεί, καθώς παρατηρούνται μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλο και περισσότεροι άμαχοι σκοτώνονται καθημερινά.

Ο Κίντουα πρόσθεσε ότι σημειώνεται «αυξημένος αριθμός ασύμμετρων επιθέσεων εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης», ενώ επεσήμανε στη διάρκεια της 16μηνης εξέγερσης «δεν γίνεται πολιτικός διάλογος, υπάρχει αυξημένη στρατιωτικοποίηση και δογματισμός».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011, ενώ ο βρετανός πρεσβευτής στο ΟΗΕ Λάιαλ Γκραντ εκτίμησε χθες Δευτέρα ότι οι νεκροί ενδέχεται να ξεπερνούν τους 15.000.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Keywords
Τυχαία Θέματα