Συνομιλίες Ε.Ε. - Κίνας για επενδύσεις

Κινεζικές επενδύσεις στο νέο ευρωπαϊκό διαρθρωτικό ταμείο, αλλά και θέματα μείωσης ρύπων αναμένεται να συζητήσουν σήμερα σε συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.«Η συνάντηση αυτή θα στείλει ένα θετικό σήμα ότι η Κίνα και η Ε.Ε. μπορούν να ωθήσουν την ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων και καινοτομίας», είπε ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Ουάνγκ Σουγουέν μια μέρα πριν τη πρώτη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ του Πρωθυπουργού της Κίνας Λι Κετσιάνγκ και των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ.

Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν το ποσό μιας αναμενόμενης δέσμευσης από την πλευρά της Κίνας για επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε τηλεπικοινωνιακές δομές, σημάδι ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε εμπορικά θέματα και θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα έχουν πάψει να διχάζουν τις Βρυξέλλες και το Πεκίνο. Η δέσμευση της Κίνας να υπογράψει συμφωνία είναι το πιo πρόσφατο βήμα στις προσπάθειές της να παίξει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της διεθνούς οικονομίας και έρχεται σε συνέχεια αποφάσεων σημαντικών χωρών-μελών της Ε.Ε. να συμμετάσχουν στην Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών της οποίας ηγείται η Κίνα, αψηφώντας την Ουάσιγκτον.

Η αλλαγή στη στάση της Κίνας φαίνεται από το ότι ο Λι διατίθεται να δώσει συνέντευξη Tύπου στο τέλος της συνόδου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Ε.Ε.. Στο παρελθόν, η απροθυμία των ανώτατων Kινέζων αξιωματούχων να δώσουν συνεντεύξεις Tύπου μετά από ανώτατα συμβούλια στις Βρυξέλλες ήταν πηγή σύγκρουσης γιατί η Ε.Ε. περηφανεύεται για την ανοιχτή στάση της απέναντι στα μέσα ενημέρωσης.

Στη σημερινή Σύνοδο αναμένεται επίσης να συζητηθεί και ο ρόλος της Κίνας στην προσπάθεια της Ε.Ε. να δώσει ώθηση σε μια νέα διεθνή συμφωνία για την αλλαγή κλίματος στις συνομιλίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλία προς το τέλος του χρόνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-MΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα