Ύστατο μέτρο η κράτηση

Το συνολικό σχεδιασμό για το θέμα της κράτησης, όχι μόνο για την Αμυγδαλέζα, μελετά η κυβέρνηση σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία μίλησε στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» με την Ελευθερία Κουμάντου και την Ελεωνόρα Ορφανίδου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Για τα κέντρα κράτησης μεταναστών:

Δημοσιογράφος: Τι σκοπεύετε να κάνετε, μετά τα τραγικά περιστατικά της Αμυγδαλέζας, για τα κέντρα κράτησης μεταναστών;

Α. Χριστοδουλοπούλου: «Θα γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός για το θέμα της κράτησης, όχι

μόνο για την Αμυγδαλέζα, αλλά για όλα τα κέντρα κράτησης, δεδομένου ότι στο ζήτημα αυτό δεν έχει τηρηθεί η νομιμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Δημοσιογράφος: Σε ποια κατεύθυνση θα είναι οι σημερινές ανακοινώσεις;

Α. Χριστοδουλοπούλου: «Δεν γνωρίζω αν θα γίνουν σήμερα ή αύριο οι ανακοινώσεις. Σε κάθε περίπτωση, εκπονούμε ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα τηρηθούν οι ευρωπαϊκές οδηγίες, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο και, σύμφωνα με τις οποίες, η κράτηση είναι το ύστατο μέσο που πρέπει να χρησιμοποιεί ένα κράτος, αφού προηγουμένως έχει εξαντλήσει άλλα εναλλακτικά μέτρα, αντί της κράτησης και εφόσον -όπως ρητά ορίζει η οδηγία-, υπάρχουν κατάλληλοι χώροι, για να κρατούνται σε ανθρώπινες συνθήκες. Υπάρχουν κατηγορίες αλλοδαπών, που κρατούνται χωρίς να υπάρχει νόμιμος λόγος, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία απαγορεύεται να κρατούνται σε τέτοιους χώρους, δεδομένου ότι ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να βρίσκονται σε ξενώνες ή σε ανοικτές δομές. Και οι αιτούντες άσυλο, εφόσον δεν απειλούν την εθνική ασφάλεια. Όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει η πρόθεση από εμάς να ταξινομήσουμε και να δούμε σε ποιες κατηγορίες ανήκει ο καθένας που βρίσκεται σε αυτούς τους χώρους, ώστε να εξετάσουμε κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Αν έχει -για παράδειγμα-, υπερβεί το 18μηνο ή αν έχει εξαντλήσει το 18μηνο, έχει βγει και έχει ξανά συλληφθεί, ώστε να αποκαταστήσουμε με έναν τρόπο τη νομιμότητα που έχει τόσο βάναυσα παραβιαστεί».

Δημοσιογράφος: Εκτιμάτε ότι θα μπορούσατε να είχατε δράσει νωρίτερα;

Α. Χριστοδουλοπούλου: «Από τη πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, ασχολούμαστε με αυτό. Προσπαθούμε να βρούμε ανοικτές δομές, για να μεταφερθούν τα ανήλικα, όμως δεν υπάρχουν, οπότε δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά ελεύθερα. Καταλαβαίνετε τι κινδύνους διατρέχουν, είτε να πέσουν θύματα οργανωμένων δικτύων επαιτείας ή σωματεμπορίας. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα ζητήματα. Επίσης, δεν μπορούμε να αφήσουμε ανθρώπους που δεν θα έχουν στέγη ή τις ευάλωτες ομάδες, που είναι οι άρρωστοι, χωρίς να τους βρούμε θέση σε νοσοκομεία. Χρειάζεται μεγάλη υπευθυνότητα στο χειρισμό αυτών των ζητημάτων. Δεν είναι απλά το να πεις "τους αφήνω ελεύθερους", χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να τους παρέχεις κοινωνική προστασία».

Ακούστε την εκπομπή

Keywords
Τυχαία Θέματα