Συνελήφθη για δωροληψία ο δήμαρχος Βουκουρεστίου

Συνελήφθη για δωροληψία ο δήμαρχος Βουκουρεστίου, Σορίν Οπρέσκου και το δικαστήριο της ρουμανικής πρωτεύουσας έδωσε εντολή να παραμείνει προληπτικά υπό κράτηση για 30 μέρες.

Ο δήμαρχος της ρουμανικής πρωτεύουσας φέρεται να έλαβε το περασμένο Σάββατο το ποσό των 25.000 ευρώ από τέσσερα άτομα, τα οποία στη συνέχεια τον κατήγγειλαν στους εισαγγελείς της Διεθνούς Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA).

Ο Σορίν Οπρέσκου συνελήφθη
χθες και σύμφωνα με την εισαγγελία της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς (DNA), είναι μέρος μιας πολύ καλά οργανωμένης ομάδας εντός της δημόσιας διοίκησης, που ζητούσε από εταιρείες να καταβάλλουν χρηματικά ποσά για να εξασφαλίζουν δημόσιες συμβάσεις με διάφορες υπηρεσίες που υπάγονται στο δήμο Βουκουρεστίου.

Στην ομάδα που δρούσε από το 2013, σύμφωνα με την DNA, συμμετείχαν πρώην οδηγός και δύο επικεφαλής πολιτιστικού κέντρου, αρμόδιοι για ιστορικά παλάτια κοντά στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας

Οι εισαγγελείς έκαναν έρευνες στο δημαρχιακό μέγαρο και στα πολιτιστικά κέντρα, πρώην παλάτια του πρίγκιπα Μπρανκοβεάνου.

Ο Σορίν Οπρέσκου, 63 ετών, εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος Βουκουρεστίου το 2008, ως ανεξάρτητος, αλλά με ισχυρή υποστήριξη από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), του οποίου μέλος που ήταν προηγουμένως. Το 2012 επανεξελέγη.

Είναι ένας από σημαντικότερους πολιτικούς της Ρουμανίας. Το 2009, ήταν υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές ως ανεξάρτητος, αλλά έλαβε ποσοστό μόνο 3,2% των ψήφων στον πρώτο γύρο.

Ο Σορίν Οπρέσκου είναι ο υψηλότερος αξιωματούχος εν ενεργεία που ανακρίθηκε από εισαγγελείς της DNA.

Στον κατάλογο των δημάρχων που συνελήφθησαν τα τελευταία δύο χρόνια από τη Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς συμπεριλαμβάνονται ο δήμαρχος του δημοτικού διαμερίσματος 5 του Βουκουρεστίου, Μάριαν Βανγκέλιε και της Κοστάντζα, Ράντου Μαζάρε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα