Καθημερινό το δράμα των προσφύγων

Αγνοούμενοι και διασωθέντες προστίθενται καθημερινά στη μακρά λίστα που αποτυπώνει το προσφυγικό δράμα, η κατάσταση σε ελληνικά νησιά όπως η Μυτιλήνη και η Κως προκαλεί ένταση και επεισόδια, ενώ η αγωνία τώρα μεταφέρεται ανοιχτά της Λαμπεντούζα, όπου είκοσι άνθρωποι αγνοούνται μετά την ανατροπή του πλεούμενού τους. Η ιταλική ακτοφυλακή κατάφερε να διασώσει και να μεταφέρει στη

στεριά 107 ανθρώπους, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται. Την ίδια ώρα, ανθρωπιστική βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο κύμα μεταναστών και προσφύγων στις ελληνικές ακτές, ζήτησε σήμερα η Ελλάδα από την ΕΕ, αναφέρει το Reuters.
Ειδικότερα το υπουργείο Εσωτερικών ζητεί από την ΕΕ να ενεργοποιήσει το μηχανισμό πολιτικής προστασίας, το σώμα αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς επίσης και να παράσχει στη χώρα ιατρικό προσωπικό και φαρμακευτικό υλικό, ρούχα και εξοπλισμό.

Στη Μυτιλήνη μεταφέρθηκαν οι 61 μετανάστες που διασώθηκαν νωρίτερα από άνδρες του πλοίου Blue Star 1 και του Λιμενικού, ανοιχτά του νησιού. Συνολικά, 2.006 πρόσφυγες και μετανάστες περισυνελέγησαν το τελευταίο 24ωρο, σε 55 περιστατικά. Ανθρωπιστική βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο κύμα μεταναστών και προσφύγων στις ελληνικές ακτές, ζήτησε σήμερα η Ελλάδα από την ΕΕ, αναφέρει το Reuters. Ειδικότερα το υπουργείο Εσωτερικών ζητεί από την ΕΕ να ενεργοποιήσει το μηχανισμό πολιτικής προστασίας, το σώμα αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς επίσης και να παράσχει στη χώρα ιατρικό προσωπικό και φαρμακευτικό υλικό, ρούχα και εξοπλισμό.

Με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες και συγκρούσεις ξεκίνησε και η σημερινή μέρα στη Μυτιλήνη.

Στον Πειραιά έφθασαν 2.900 πρόσφυγες, το πρωί, με τα πλοία "Ελευθέριος Βενιζέλος" και "Αριάδνη".

Η εκπρόσωπος Τύπου του Ερυθρού Σταυρού της Γερμανίας, Αλεξάνδρα Μπουρκ, σε αποκλειστική της συνέντευξη στον Αθήνα 9.84 και τη Δομίνα Διαμαντοπούλου, μίλησε για τη συμβολή του οργανισμού στην ανακούφιση των προσφύγων που καταφθάνουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία. Διακόσιες χιλιάδες πακέτα με είδη προσωπικής υγιεινής έχουν διατεθεί στους πρόσφυγες σε Αττική και Λέσβο, ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Ερυθρού Σταυρού της Γερμανίας.

Αίσθηση προκαλούν δύο συνεντεύξεις. Στην πρώτη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε σε αυστριακό ραδιόφωνο ότι χώρα του δεν σχεδιάζει να πυροβολεί κατά των προσφύγων, που προσπαθούν να περάσουν τον φράκτη στα ουγγρο-σερβικά σύνορα. "Δεν θα είναι αναγκαίο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη δεύτερη, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μέσω της γερμανικής FAZ, επικρίνει το «γελοία μικρό μερίδιο» προσφύγων που δέχεται η ΕΕ, όπως το χαρακτηρίζει, και τονίζει ότι πρόκειται για ένα «βολικό αντανακλαστικό» να φορτώνεις το πρόβλημα των προσφύγων στην πλάτη της Τουρκίας και να χτίζεις μία «Ευρώπη χριστιανικό φρούριο".

Στο μεταξύ, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από μια ακόμη πυρκαγιά σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, στη Γερμανία, ενώ, έπειτα από την άφιξη στη χώρα περισσότερων από 20.000 προσφύγων στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το Βερολίνο εκταμιεύει, υπό τις αντιδράσεις ωστόσο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, 6 δισ. ευρώ για τις ανάγκες τους.

Ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν ανακοίνωσε χθες ότι η Αυστρία σχεδιάζει να τερματίσει την ισχύ των έκτακτων μέτρων που επιτρέπουν την ανεμπόδιστη είσοδο χιλιάδων μεταναστών από την Ουγγαρία στην Αυστρία και στη Γερμανία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα