Συνεδριάζει τη Δευτέρα η Ε.Ε της ΓΣΕΕ

Στις 12 τη Δευτέρα το μεσημέρι αναμενεται να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΓΣΕΕ προκειμένου να εξετάσει τις νομικές και συνδικαλιστικές δυνατότητες κάλυψης των απεργών της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρωτη επιλογη θεωρείται η κήρυξη απεργίας από τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, με διαφορετικό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο θα καλύπτει και τους εργαζομένους

στην επιχείρηση.

Η ΓΣΕΕ κατηγορησε την κυβέρνηση για «κακοποίηση των δημοκρατικών θεσμών», μετά την απόφαση που έλαβε για πολιτική επιστράτευση των απεργών και επίταξη των υπηρεσιών.

Ενδεικτική των προθέσεων των συνδικάτων είναι η επισήμανση της Συνομοσπονδίας Εργατών ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα λάβει κάθε νομικό ή άλλο μέσο για τη στήριξη των εργαζομένων στη ΔΕΗ.

Εξάλλου, οι προσκείμενοι στη ΝΔ συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, ζήτησαν την παρέμβαση του πρόεδρου της Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι το οικονομικό και κοινωνικό έλλειμμα ακολουθείται πλέον από έλλειμμα δημοκρατίας.

Eπίταξη με...ιστορία

Η επίταξη, δηλαδή η υποχρεωτική παροχή των προσωπικών υπηρεσιών αυτών που επιτάσσονται, καθώς και των μέσων που είναι απαραίτητα για την παροχή αυτών των υπηρεσιών,
κηρύσσεται με βάση Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 και νόμο του 2007 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης» (Π.Σ.Ε.Α.) (ΦΕΚ Α΄ 236/1974)[1]. Το άρθρο 18 επιτρέπει την πολιτική επιστράτευση σε «έκτακτη ανάγκη σε περίοδο ειρήνης, που επιβάλλει την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση, η οποία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων προς αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία» και κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση προκαλούμενη είτε από φυσικά ή από άλλα γεγονότα ή από ανωμαλίες κάθε φύσης και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση και τη διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Η απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Επιστράτευσης βαραίνει τον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό.

Οι περιφέρειες μοιράζουν στους επιστρατευόμενους "φύλλα ατομικής προσκλήσεως πολιτικής επιστράτευσης" (αντίστοιχα με τα "φύλλα πορείας" της στρατιωτικής επιστράτευσης).

Όσοι αρνούνται να υπακούσουν δικάζονται με αυτόφωρο και βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους τα συνδικάτα, πρόκειται για την 11η περίπτωση επίταξης από το 1979:

-1979 Τραπεζικοί υπάλληλοι

-1983 Οδηγοί και ιδιοκτήτες βυτιοφόρων

-1986 Χειριστές και ιπτάμενοι μηχανικοί της Ολυμπιακής Αεροπορίας

-1994 Οδηγοί λεωφορείων ΟΑΣΑ

-2002 Ναυτεργάτες

-2006 Ναυτεργάτες

-2010 Ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτίων

-2011 Υπάλληλοι καθαριότητας Ο.Τ.Α

-2013 Επίταξη των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ και των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-2014 Εργαζόμενοι στην ΔΕΗ

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κωστάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα