«Ναι» στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

Με 156 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) έγινε δεκτή από την Ολομέλεια η πρόταση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των μνημονίων. « Όχι» στην πρόταση ψήφισαν 72 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Παρών» δήλωσαν 22 βουλευτές (από το Ποτάμι και

το ΚΚΕ). Η ΧΑ απουσίασε από την ψηφοφορία, παρότι ο γραμματέας του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, δήλωσε νωρίτερα, κατά την ομιλία του, ότι το κόμμα του καταψηφίζει την σύσταση της Εξεταστικής. Ψήφισαν συνολικά 250 βουλευτές.

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, πρότεινε να διαρκέσει η Επιτροπή τουλάχιστον ένα εξάμηνο, έως τις 6 Οκτωβρίου 2015.

Εν τω μεταξύ, υψηλοί ήταν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια. «Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιδείξει διάθεση ρεβανσισμού» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής. «Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για την περασμένη πενταετία και πρέπει να δοθούν απαντήσεις στον ελληνικό λαό» σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι επί της αρχής οι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές» τόνισε και πρόσθεσε πως «η ΝΔ καρτερικά περιμένει την αποτυχία της κυβερνησης και αυτή θα φέρει την ανακριτική επιτροπή».

"Η Κυβέρνηση δεν θέλει συναίνεση, δεν ήρθε να αναζητήσει την αλήθεια αλλά κατασκευάζει πάλι εχθρούς" τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την εξεταστική επιτροπή που προτείνει η Κυβέρνηση καθώς θεωρεί ότι στήνεται κατηγορητήριο κατά της προηγούμενης Κυβέρνησης, ότι δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση της ΝΔ για διερεύνηση της πορείας της οικονομίας από το 1981 και διότι επελέγη η χειρότερη στιγμή για την κατάθεση της σχετικής πρότασης.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι θα χρειαστεί νέα εξεταστική για την έξοδο από το μνημόνιο που ματαίωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για το πιστωτικό γεγονός που φέρνει πιο κοντά -και ελπίζουμε όπως τόνισε να μη συμβεί- και για το νέο μνημόνιο στο οποίο μας οδηγεί η Κυβέρνηση, όπως κι αν ονομαστεί. Επίσης, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως αν η χώρα βρεθεί σε χρεοκοπία η ΝΔ θα κάνει ανακριτική για το ποιος οδηγεί τη χώρα στα βράχια.

Προκλητικό και ανιστόρητο χαρακτήρισε το κείμενο της πρότασης για εξεταστική ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επέμεινε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα την ψηφίσει γιατι όπως βιαζει την κοινωνική λογική, αλλά την καλωσορίζουμε πρόσθεσε που γινεται. «Όλα εδώ πληρώνονται. Η ιστορία είναι πάνω από μία συγκυριακή πλειοψηφία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα