Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

Στο επίκεντρο των επαφών με την τρόικα παραμένει το θέμα του δημοσίου. Νέα συνάντηση με τον Χρήστο Σταϊκούρα θα έχουν στις 3 μετά το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των δανειστών, ενώ δεν αποκλείεται να παρευρεθεί και ο Αντώνης Μανιτάκης. «Πολύ κοντά σε όλα τα σημεία βρίσκονται κυβέρνηση και τρόικα», όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου

Οικονομικών μετά το πέρας της χθεσινοβραδινής συνάντησης του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους επικεφαλής της τρόικας. Ερωτηθείς αν έκλεισε η συμφωνία, παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε πως «Αυτό είναι ευθύνη του υπουργού Οικονομικών και του πρωθυπουργού» ενώ απέφυγε να πει αν έχουν αλλάξει τα προαπαιτούμενα του μνημονίου για την εφεδρεία και τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις.

Την ίδια ώρα, σε ναυάγιο οδηγείται η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καθώς μετά τις εξελίξεις στο τραπεζικό κλάδο, η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη στις αρχικές της θέσεις.

Όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς με στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης, το σημείο της διαφοράς ανάμεσα στο υπουργείο και την τρόικα είναι το αν στην τετραετή περίοδο χάριτος που θα δοθεί ο δανειολήπτης θα πληρώνει δόση με σταθερό επιτόκιο 1,5%, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, ή αν -όπως επιμένει η τρόικα- το ποσό της καταβολής θα περιλαμβάνει και μέρος του κεφαλαίου.

Η διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό κενό φαίνεται πως έχει κλείσει, ωστόσο η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το ακανθώδες θέμα της έλλειψης εσόδων. Τα έσοδα μειώνονται σε σχέση με πέρυσι, αφού μειώνεται κατακόρυφα και η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων, δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών, Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Νεκτάριο Νώτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα