Επεκτείνονται οι επιχειρήσεις-Παγκόσμια κατακραυγή

Επεκτείνει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας ο Ισραηλινός στρατός με 16.000 επιπλέον εφέδρους, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους σε 86.000 καθώς το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε τη συνέχιση των επιθέσεων εναντίον στόχων της Χαμάς και των επιχειρήσεων για την "εξουδετέρωση" των τούνελ που έχει κατασκευάσει το παλαιστινιακό κίνημα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του ισραηλινού

εδάφους. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε χθες την "κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις".

"Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματά μας, το ισραηλινό πυροβολικό είναι αυτό που βομβάρδισε το σχολείο μας, όπου 3.300 άνθρωποι είχαν βρει καταφύγιο", δήλωσε ο επικεφαλής της UNRWA Πιέρ Κρέχενμπουλ.

Ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο οι παλαιστίνιοι πρόσφυγες που σκοτώθηκαν χθες σε σχολείο του ΟΗΕ να επλήγησαν από πυρά της Χαμάς και όχι ισραηλινά.

Μεταξύ των νεκρών Παλαιστινίων, τα τρία τέταρτα είναι άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, με περισσότερα από 250 παιδιά, διευκρίνισε η UNICEF.

Παρά την καταστροφή και τον βαρύ φόρο αίματος, οι ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα δεν έχουν σταματήσει. Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στη Γάζα μέσα σε παγιδευμένη με εκρηκτικά σήραγγα, αυξάνοντας σε 56 τον αριθμό των νεκρών στρατιωτών, ο βαρύτερος απολογισμός για το στρατό μετά τον πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Οι ισραηλινές επικρίσεις σε βάρος του Κέρι, του οποίου η περιοδεία στην περιοχή για την επίτευξη εκεχειρίας απέτυχε, είναι "προσβλητικές και παράλογες", δήλωσε εκφράζοντας λύπη εκπρόσωπος του.

Η Γαλλία καταδίκασε επίσης τον βομβαρδισμό του σχολείου και η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για "ενδεχόμενο έγκλημα πολέμου". Σε επιστολή του προς τον Μπαν Κι-μουν, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μιλά επίσης για "εγκλήματα πολέμου για τα οποία το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει" και ζητεί από τον ΟΗΕ να "λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει την προστασία του παλαιστινιακού λαού".

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Γενεύη πριν από την λήξη της εξαετούς της θητείας, η Ναβί Πιλάι κατήγγειλε τις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, κατά κατοικιών, σχολείων, νοσοκομείων και εγκαταστάσεων του ΟΗΕ.

"Καμία από τις επιθέσεις αυτές δεν φαίνεται να έγινε κατά τύχην. Φαίνονται ότι είναι ενέργειες αψήφησης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις οποίες οφείλει να τηρεί το Ισραήλ", είπε.

Το δράμα που εκτυλίχθηκε στο σχολείο στην Τζαμπαλίγια δεν ήταν το μοναδικό χθες --μια από τις πιο αιματηρές ημέρες της σύγκρουσης-- για τους άμαχους που δεν έχουν μέρος να σταθούν.

Στο διπλωματικό πεδίο, ισραηλινή αντιπροσωπεία έφτασε χθες στο Κάιρο, ενώ η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανακοίνωσε την αποστολή στην Αίγυπτο κοινής αντιπροσωπείας των μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Ωστόσο, οι βασικές διαφορές ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα παραμένουν ακέραιες.

Η Χαμάς ζητεί αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα, από την οποία είχαν αποχωρήσει το 2005. Ζητεί επίσης την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού που πνίγει τον παλαιστινιακό θύλακα από το 2006.

Η θέση των Ισραηλινών

Με περισσότερους των 50 στρατιωτών νεκρούς από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, η Τσαχάλ έχει τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2006 στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Συγγενείς και συνάδελφοι, αλλά και χιλιάδες "ανώνυμοι" πολίτες, παρευρίσκονται καθημερινά σε ολόκληρη τη χώρα στις κηδείες των ισραηλινών στρατιωτών, ορισμένες από τις οποίες μεταδίδονται σε ζωντανή σύνδεση από την ισραηλινή τηλεόραση.

Στο Ισραήλ, η ατμόσφαιρα του πένθους συνοδεύεται επίσης από μία δραστήρια πατριωτική κινητοποίηση για την υποστήριξη των στρατιωτών και των εφέδρων που καλούνται στο μέτωπο. Οι πρωτοβουλίες φροντίδας των "παιδιών του έθνους" πληθύνονται, μαζί με τις αποστολές τροφίμων και καθαρών ρούχων στους στρατιώτες στο μέτωπο, συναυλίες οργανώνονται από καλλιτέχνες για τη διασκέδαση των τραυματιών.

"Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για μία μακρά πολεμική εκστρατεία, μέχρι την εκπλήρωση της αποστολής μας. Δεν θα τερματίσουμε αυτήν την επιχείρηση εάν δεν καταστρέψουμε τις υπόγειες σήραγγες" που χρησιμοποιούν οι μαχητές της Χαμάς για να εξαπολύουν επίθεσεις πίσω από τις γραμμές των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, επαναλαμβάνει αδιάκοπα ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

"Είμαστε αποφασισμένοι να εκπληρώσουμε την αποστολή αυτή με ή χωρίς εκεχειρία. Δεν θα συμφωνήσω σε καμία πρόταση που δεν θα δίνει στον ισραηλινό στρατό την ικανότητα εκπλήρωσης αυτής της σημαντικής αποστολής για την ασφάλεια του Ισραήλ", δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Kινητοποίηση αλληλεγγύης στο Σύνταγμα

Σε νέα κινητοποίηση αλληλεγγύης προχωρούν απόψε στις 7 στο Σύνταγμα, κινήσεις , οργανώσεις και πρωτοβουλίες σε ένδειξη συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό ενάντια στη συνεχιζόμενη βία στη Γάζα. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σήμερα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα