Συναντήθηκε με εργαζόμενους του ΕΚΚΕ

Την αντίθεση του ΚΚΕ σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της έρευνας και τη διατύπωση της θέσης ότι τα αποτελέσματα ερευνών που αξιοποιούνται από κρατικούς φορείς πρέπει να στηρίζονται σε έρευνες δημοσίων ερευνητικών κέντρων, διατύπωσε η γγ της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια συνάντησης και συζήτησης που είχε με ερευνητές- εργαζόμενους στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ).

Επίσης η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους και τους ερευνητές να σταθούν αντίθετοι στις συγχωνεύσεις των δημοσίων ερευνητικών κέντρων, διότι
οδηγούν στην παράδοση της έρευνας στους ιδιώτες, στη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων στους δημόσιους ερευνητικούς φορείς και σε απολύσεις.

«Εμείς που ήμασταν και είμαστε αντίθετοι στη λογική του "πόλη και πανεπιστήμιο" είμαστε αντίθετοι και με τις συγχωνεύσεις γιατί δεν έχουν αυτό τον στόχο που επικαλούνται, δηλαδή τη λύση οργανωτικών προβλημάτων. Συγχωνεύουν για να περικόψουν» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαρήγα.

Ταυτόχρονα η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι ο επιστήμονας- ερευνητής δεν μπορεί να είναι μάνατζερ και να ψάχνει χορηγούς, διευκρινίζοντας, ότι «είναι άλλο πράγμα ο (οικονομικός) έλεγχος του ερευνητικού κέντρου».

«Ως ΚΚΕ, από τη φύση του κόμματος δίνουμε εξαιρετικά μεγάλη σημασία στην επιστήμη και πάντα καταφεύγουμε σε όλα τα επιστημονικά δεδομένα, καθώς πολιτική δεν γίνεται με συναισθηματική διάθεση απλώς» υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι «μας ενδιαφέρει η σχέση ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων, καθώς και το πώς αξιοποιούνται τα αποτελέσματα των ερευνών κατά την άσκηση κρατικής πολιτικής».

Αναφερόμενη στις αξιολογήσεις των ερευνητικών κέντρων, είπε ότι «απορρίπτουμε την αξιολόγηση που έρχεται γιατί εξυπηρετεί άλλους σκοπούς» και πρόσθεσε ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν καθαρό το γιατί γίνεται αξιολόγηση, καθώς έχουν πείσει τον λαό πως ό,τι είναι δημόσιο είναι διεφθαρμένο, όμως στην ουσία πρόκειται για μια ενιαία πολιτική που χτυπά τους πάντες».

Η κ. Παπαρήγα είπε ότι «από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, το ΚΚΕ είχε τη θέση πως τα κονδύλια που έρχονταν από την Κοινότητα πρέπει να τα διαχειρίζεται το υπουργείο Παιδείας και όχι "ο κάθε καθηγητής και η ομάδα του"», προσθέτοντας, ταυτόχρονα ότι «αυτή η πρόταση όμως ερχόταν σε αντίθεση με πολιτικές της Κοινότητας».

Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι τα κονδύλια εκείνα χρησιμοποιήθηκαν «και για να χτιστούν πολιτικές συμμαχίες».

Απαντώντας σε επισήμανση για το «πελατειακό κράτος ως υπεύθυνο της κρίσης», η κ. Παπαρήγα είπε ότι οι κρίσεις είναι σύμφυτες με τον καπιταλισμό ως κοινωνικοοικονομικό σύστημα, παρέθεσε σειρά παγκόσμιων οικονομικών κρίσεων (1929, 1972 κλπ) και ρώτησε αν έφταιγε γι' αυτές «το πελατειακό κράτος» ευρωπαϊκών χωρών ή των ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα μετά τη μεγάλη άνοδο του λαϊκού κινήματος στη δεκαετία 1940- 1949, καθώς και λόγω των μεγάλων απεργιακών αγώνων που ξέσπασαν στις αρχές της δεκαετίας του '50, αλλά και της αδυναμίας εκείνη την περίοδο πολ
Keywords
Τυχαία Θέματα