Ο Δ. Χατζησωκράτης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης, στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μίλησε στις 3/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Τι αντιπροτείνει η Δημοκρατική Αριστερά για το φορολογικό νομοσχέδιο;

Δ. Χατζησωκράτης: «Πρώτα απ' όλα είναι σαφές ότι στις 11 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί, χωρίς να περάσει από μια αρχική εξωτερική  διαδικασία διαβούλευσης -δηλαδή πέρα από τα τρία κόμματα-, ένα σχέδιο το οποίο δεν θα είναι το συμβολικό φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά  ένα σχέδιο νόμου, υποχρεωτικό από πλευράς  απαιτούμενων

πράξεων. Διότι είναι υποχρέωσή μας να έχει κατατεθεί, ώστε να μπορέσουμε να πάμε στις 13 Δεκεμβρίου για τη δόση... Αυτό το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί έχει μια σειρά προβλημάτων εκ των οποίων το πρώτο έχει πάρει,  μια συμβολική και ουσιαστική διάσταση. Δεν μπορεί να αποδεχτεί κανείς ότι θα υπάρχουν οικογένειες χωρίς παιδί και οικογένειες με ένα, δύο, τρία, τέσσερα ή και περισσότερα παιδιά, για τα οποία θα πρέπει να πληρώνουν περίπου τα ίδια. Δεν μπορεί πολύ περισσότερο να επιβαρύνονται οικογένειες που έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά, σε σχέση με την επιβάρυνση που είχαν βάσει του προϋπάρχοντος φορολογικού νομοσχεδίου. Αυτό  πρέπει να αποφευχθεί. Επειδή όμως είναι ανάγκη  να εξοικονομηθούν 2,5 δις ευρώ μέσα στην επόμενη διετία, πρέπει να υπάρξει κάτι διαφορετικό. Εμείς από πλευράς μας είπαμε, ότι εάν η επιβάρυνση σε σχέση με τα παιδιά είναι της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι ότι -αφού έχουμε επιβάρυνση από 10 στο 15% όσον αφορά στην φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων και με δεδομένο ότι οι οικονομίες και οι λειτουργίες μπορούν να υπάρξουν ακόμα και αν φτάσει στο 20%, δεν θα γίνει εκροή κεφαλαίων  όπως οι καταθέσεις. Άρα μπορούμε να πάμε στο 17,5% και να έχουμε μια άμεση εξοικονόμηση, της τάξης των  135 εκατομμυρίων ευρώ».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή προσαύξηση του φόρου για τις καταθέσεις...

Δ. Χατζησωκράτης: «Προφανώς...Επιπλέον μπορούμε να εξετάσουμε το θέμα της φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που προσδιορίζουμε στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ και πάνω. Αυτή είναι η πρότασή μας».

* Για φορολόγηση 45% σε εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ ετησίως:

«Επί της ουσίας, μιλάμε για μια χώρα η οποία δεν είναι όπως ήταν πριν από 2 - 2,5 χρόνια. Μιλάμε για μια φτωχότερη χώρα κατά 25% σε ό,τι αφορά στο ΑΕΠ. Άρα μιλάμε για πολύ χαμηλότερα εισοδήματα  προς φορολόγηση...
Δεν το έχω μελετήσει ακριβώς το σχέδιο. Την προηγούμενη Παρασκευή μας ειπώθηκε ότι μπορεί να λειτουργήσει, χωρίς να το έχουμε στα χέρια μας. Δυστυχώς το είδαμε στην τηλεόραση και  στη συνέχεια στις εφημερίδες. Μας είχαν ενημερώσει ότι υπάρχει τέτοια σκέψη. Θέλω να είμαι ακριβής, η φορολόγηση θα γίνεται έτσι ώστε και στα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, τα 1950 ευρώ έκπτωσης από το φόρο να παραμένουν. Πάντως η  διαδικασία, δημιουργεί την απόλυτη αίσθηση ότι  εδώ γίνεται το "έλα να δεις" με το φορολογικό...».

Δημοσιογράφος: Αυτό το κομμά
Keywords
Τυχαία Θέματα