Στο επίκεντρο οι εκκρεμότητες

Πολιτική λύση από τους εταίρους της προσδοκά η Ελλάδα μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα σε σειρά κεντρικών ζητημάτων. Τα νέα δεδομένα θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου

και Στουρνάρα στις 3μμ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παραμένουν οι διαφωνίες στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα σε μια σειρά κομβικών ζητημάτων, με το χρόνο να πιέζει εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας και πλέον η κυβέρνηση μειώνει τις προσδοκίες επιζητώντας τουλάχιστον μια δήλωση της τρόικας για επαρκή πρόοδο και αναμένοντας ότι λύση θα δοθεί με πολιτική απόφαση των εταίρων. Η κυβέρνηση θα πάει στο Eurogroup με κλεισμένο το πακέτο, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, στον ΣΚΑΙ, αναφέροντας ότι το δημοσιονομικό κενό έχει κλείσει και διαφωνία υπάρχει στα διαρθρωτικά μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Σύγκλιση στο θέμα της εφαρμογής των μέτρων που προτείνει ο ΟΟΣΑ υπήρξε στη βραδινή σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, με τους επικεφαλής της τρόικας, στον απόηχο των άκαρπων επαφών με τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας αλλά και τον διοικητή της ΤτΕ.Όλα τα ζητήματα αναμένεται να εξετασθούν στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις 3.00 το μεσημέρι.

Στη λίστα των ζητημάτων για τα οποία κυβέρνηση και τρόικα δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία ήρθε να προστεθεί και αυτό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, θέμα που μπορεί να ανατρέψει τους υπολογισμούς της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή που επικαλείται το Reuters η τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών μετά τα stress tests στα 5,8 - 6,2 δισ. ευρώ. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των δανειστών (κυρίως το ΔΝΤ) μιλούν για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 8-8,5 δισ. ευρώ. Ούτε η κάλυψη του ποσοστού όσων θα βγουν σε διαθεσιμότητα ή θα απολυθούν έχει επιτευχθεί ακόμη. η κυβέρνηση αυξάνει τα μέτρα που θα εφαρμόσει βάσει της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ από 80% σε 87% του συνόλου των προτάσεων. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν για το θέμα των τιμών των βιβλίων, αλλά όχι για το ζήτημα του γάλατος. Σε ότι έχει να κάνει με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα η ελληνική πλευρά παρουσίασε νέες προτάσεις, που θα εξετάσει η τρόικα.Διαφωνίες σημειώνονται και σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και κυρίως τη διατηρησιμότητα αυτού με την τρόικα να ζητά δραστική μείωση του «κοινωνικού μερίσματος», χαλώντας τα σχέδια της κυβέρνησης που κινείται σε προεκλογικό κλίμα.

Σχετικά με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό η τρόικα ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, να μην υπάρξουν περιοριστικά κριτήρια για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ έθεσαν εκ νέου θέμα δραστηριοποίησης των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης στο δημόσιο με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους.

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της τρόικας και στο υπουργείο Υγείας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επέμειναν στην διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ αλλά και την απελευθέρωση του κλάδου των φαρμακείων.

Aιχμηρά τα σχόλια της αντιπολίτευσης για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά πως «προσπαθεί να διασωθεί εκλογικά εκλιπαρώντας να του δοθεί λίγος χρόνος μέχρι τις ευρωεκλογές», ενώ «την ίδια ώρα ετοιμάζει νέο μνημόνιο λιτότητας με χιλιάδες απολύσεις και εκ νέου υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας».

Το ΚΚΕ τονίζει ότι «οι απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και οι κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ δεν είναι μόνο μνημονιακές υποχρεώσεις, είναι οι απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία τους, είναι η πολιτική της Ε.Ε.».

Για αξιώσεις της τρόικα που «υπερβαίνουν» τις αρμοδιότητες ελέγχου του προγράμματος προσαρμογής κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ, αναφερόμενη στον τρόπο διάθεσης του κοινωνικού μερίσματος από το πλεόνασμα του 2013, την υιοθέτηση των προτάσεων του ΟΟΣΑ, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τις πρόσθετες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα