Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν

Με κύριο αντικείμενο την κατασκευή του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου Turkish Stream συναντήθηκαν το Σάββατο, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς διαμείφθηκε κατά τη συνάντηση, όμως ανέφερε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης πως οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς.

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom και η τουρκική κυβέρνηση έχουν ήδη συμφωνήσει πως οι παραδόσεις

αερίου θα αρχίσουν τον Δεκέμβριο του 2016. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος οι υπουργοί Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και Ταμέρ Γιλντίζ, αλλά και ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο των Ευρωπαϊκών Αγώνων που διοργανώνει το Αζερμπαϊτζάν. εν μέσω έντονων επικρίσεων για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Πριν την έναρξη των επαφών, οι δυο ηγέτες άφησαν ειρωνικά υπονοούμενα για την απουσία ευρωπαίων ηγετών από τους αγώνες.

«Αποκαλούνται Ευρωπαϊκοί Αγώνες, αλλά δεν παρευρίσκεται κανένας ηγέτης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε ο κ. Ερντογάν. «Η Τουρκία, υποψήφια για ένταξη [στην ενωμένη Ευρώπη], εκπροσώπησε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», απάντησε χαμογελώντας ο κ. Πούτιν.

Ήταν η πρώτη συνάντηση των δυο ηγετών αφότου ο κ. Πούτιν δυσαρέστησε έντονα την Άγκυρα με την απόφασή του να λάβει μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώθηκαν τον Απρίλιο στο Ερεβάν για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γενοκτονία των Αρμενίων (1915).

Keywords
Τυχαία Θέματα