Συνάντηση Ομπάμα- Αμπάντι στη Ν. Υόρκη

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε σήμερα το «όραμα» του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ Χάινταρ αλ Αμπάντι, με τον οποίο συναντήθηκε για πρώτη φορά σήμερα στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Μετά την άνοδό του στην εξουσία απευθύνθηκε συστηματικά σε όλες τις συνιστώσες της ιρακινής κοινωνίας», υπογράμμισε ο Ομπάμα, δηλώνοντας «πεπεισμένος» ότι ο Αμπάντι είναι ένας καλός συνομιλητής για τον διεθνή συνασπισμό που μάχεται
κατά του ισλαμικού Κράτους.

Ο Αμπάντι, που διορίστηκε πρωθυπουργός στα μέσα Αυγούστου, διαδέχθηκε τον Νούρι αλ Μάλικι, έναν σιίτη όπως και ο ίδιος, οι πολιτικές του οποίου επικρίνονταν ότι συνέβαλαν εν μέρει στην προέλαση των σουνιτών ανταρτών στο Ιράκ.

«Έχω ήδη εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αμπάντι έχει συναίσθηση ότι για να πετύχει το Ιράκ δεν αρκεί μια στρατιωτική εκστρατεία», αλλά μια πραγματική πολιτική προσπάθεια, υπογράμμισε ο Ομπάμα.

«Θέλω να του πω ότι υποστηρίζω πλήρως το πολιτικό του όραμα», πρόσθεσε.

«Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε το Ιράκ για να ανακτήσει το έδαφος που έχει κατακτήσει το ΙΚ και να διασφαλίσουμε ότι μια αντιπροσωπευτική ιρακινή κυβέρνηση είναι ικανή να ελέγξει το έδαφός της», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Αμπάντι από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Ομπάμα και «όλους τους συμμάχους» που «σεβάστηκαν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και την κυριαρχία του».

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να εξοπλιστούν άμεσα οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας και δήλωσε ότι έλαβε σχετικές διαβεβαιώσεις από τον αμερικανό πρόεδρο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα