Στήριξη από Ομπάμα για τη διευθέτηση του χρέους

Η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την διευθέτηση του χρέους, τόνισε σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στον πρωθυπουργό ο Αμερικανός Πρόεδρος στη διάρκεια του τρίλεπτου τετ-α-τετ που είχαν κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Μπαράκ Ομπάμα στους ηγέτες που μετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Σύντομη αναφορά μεταξύ των δυο ανδρών έγινε επίσης στο προσφυγικό και το κυπριακό. Σήμερα ο κ Τσίπρας
θα συναντηθεί μεταξύ άλλων, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ, με αντικείμενο τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού. Ο Πρόεδρος της Κίνας προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του μέσα στο 2015.

Σε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Ραούλ Κάστρο, ο πρόεδρος της Κούβας, είπε στον Αλέξη Τσίπρα πως παρακολουθεί τις εξελίξεις στη χώρα μας και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Κούβα όποτε το επιθυμεί. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ για την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Επίσης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα για το ζήτημα του Χρέους και η σημασία της αναδιάρθρωσής του για την οικονομική ανάπτυξη. Τέλος ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα, υπογραμμίζοντας την σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής του ΟΗΕ ο κ. Τσίπρας συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία ο οποίος -σύμφωνα με το Μαξίμου- δήλωσε ότι παραμένει διαθέσιμος για κάθε είδους βοήθεια προς την κυβέρνηση, και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων

Συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων του, έδωσε τηλεφωνικά στον κ. Τσίπρα ο Ισραηλινός ομόλογός του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος τον προσκάλεσε να επισκεφθεί το Ισραήλ. Αντικείμενο της επικοινωνίας ήταν επίσης η κρίση της Συρίας και το ζήτημα των προσφυγικών ροών. Τέλος ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε την πρόθεσή του να συμβάλλει στην υλοποίηση της κυβερνητικής προσπάθειας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Πυκνό πρόγραμμα περιλαμβάνει η ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού την Τρίτη στη Νέα Υόρκη. Ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, καθώς επίσης και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Keywords
Τυχαία Θέματα