Παγκόσμιος συναγερμός για τον Έμπολα

Παγκόσμιος συναγερμός προκειμένου να μην επεκταθεί ο Έμπολα πέρα από τις τρεις χώρες της Αφρικής που πλήττονται περισσότερο από τον ιό. Όπως τόνισε η Ιζαμπέλ Νάτφολ, αξιωματούχος του ΠΟΥ, θα δοθεί προτεραιότητα σε 15 αφρικανικές χώρες, οι οποίες θα λάβουν περισσότερη βοήθεια στον τομέα της αντιμετώπισης του ιού και της προστασίας από αυτόν, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα Έμπολα παγκοσμίως θα ξεπεράσουν τα 9.000 αυτή την εβδομάδα, ενώ οι νεκροί θα φτάσουν τους 4.500 μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Στο μεταξύ, νοσοκόμα με υψηλό πυρετό μεταφέρθηκε

σε νοσοκομείο στη Γαλλία. Ύποπτα κρούσματα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ σε εξετάσεις υποβάλλεται ασθενής στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του Έμπολα. Κατάθεση στο αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ, αποκαλύπτοντας ότι εργαζόμενος του Κέντρου επέτρεψε στη δεύτερη νοσοκόμα με Έμπολα να ταξιδέψει με αεροπλάνο παρά το γεγονός ότι είχε εμφανίσει πυρετό. «Απογοητευμένος» από την ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας δήλωσε ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. «Προσωπικά είμαι πικρά απογοητευμένος από το πώς ανταποκρίθηκε η διεθνής κοινότητα στην αντιμετώπιση του ιού. Ο Έμπολα δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, γνωρίζουμε την ύπαρξή του εδώ και 40 χρόνια», δήλωσε ο κ. Ανάν στο BBC, υπογραμμίζοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι το κλείσιμο των συνόρων για τα πρόσωπα που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες που αποτελούν εστία της επιδημίας του Εμπολα δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο διορισμού ενός προσώπου που θα είναι αρμόδιο για τον συντονισμό της εκστρατείας για την αντιμετώπιση του ιού σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, μία τέτοια απαγόρευση θα ωθούσε τα άτομα που προέρχονται από την Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα μεταφοράς για να φθάσουν στους προορισμούς τους και στην απόκρυψη των χωρών προέλευσής τους.

Ωστόσο, η νοσοκόμα από το Τέξας, Άμπερ Βίνσον, η οποία ταξίδεψε μέσα στο Σαββατοκύριακο στο Οχάιο των ΗΠΑ για να επιμεληθεί ορισμένες προετοιμασίες για τον γάμο της, πιθανόν να είχε ήδη προσβληθεί την Παρασκευή από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα, δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ο δρ. Κρίστοφερ Μπράντεν δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Οχάιο, ότι το CDC θα συμπεριλάβει στις έρευνές του για πιθανά κρούσματα τους επιβάτες της πτήσης στην οποία επιβιβάστηκε στις 10 Οκτωβρίου η Βίνσον. Νωρίτερα ο διευθυντής του CDC δήλωσε ότι η 29χρονη νοσοκόμα είχε μιλήσει με ένα αξιωματούχο της υπηρεσίας προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και αυτός της είπε ότι μπορούσε να ταξιδέψει με χαμηλό πυρετό.

Λίγες μόλις ημέρες μετά το περιστατικό αυτό, οι περίπου 75 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Presbyterian του Ντάλας βρίσκονται υπό παρακολούθηση μετά το θάνατο του Λιβεριανού Τόμας Έρικ Ντάνκαν ενώ τους έχει γίνει σύσταση να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω σε δημόσιους χώρους και να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τέλος, η κυβέρνηση της Τζαμάικα επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση σε ανθρώπους που έχουν ταξιδέψει στις τρεις χώρες οι οποίες πλήττονται σοβαρά από το ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού Έμπολα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση της χώρας αυτής.

Το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας της Τζαμάικα αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η απαγόρευση αφορά σε «άτομα που ταξιδεύουν άμεσα ή έμμεσα, από ή διάμεσων» των χωρών της δυτικής Αφρικής όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα του Έμπολα.

Keywords
Τυχαία Θέματα