Μίλαν Τόμιτς, η επιστροφή...


Του Διονύση Δελλή

Δεν συνηθίζεται. Για την ακρίβεια ο μύθος λέει ότι οι πραγματικά μεγάλοι παίκτες, σπάνια μπορούν να γίνουν προπονητές. Με δεδομένο όμως ότι κάθε κανόνας έχει την εξαίρεση του, γιατί να μην είναι ο Μίλαν Τόμιτς μια από αυτές; Έτσι δεν ήταν πάντα άλλωστε. Περίμενε ποτέ κανείς από έναν τύπο που η όψη του μόνο σε αθλητή δεν παρέπεμπε ότι θα γίνονταν η σημαία μιας ολόκληρης ομάδας; Το σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής για τον Ολυμπιακό;

Ο «δικός» μας Σέρβος Μίλαν Τόμιτς που μας συστήθηκε κάπου στο μακρινό 1992 για πρώτη

φορά. Αμούστακος έχει έρθει να «γλιτώσει» από τον πόλεμο της Σερβίας, παρέα με τον Τάρλατς και τον Μποντίρογκα (που έφυγε λίγους μήνες αργότερα για την Τεργέστη). Και που από τότε δηλώνει μόνιμος κάτοικος Γλυφάδας. Παντρεμένος με δύο παιδιά. Και φυσικά: Πιο... Ολυμπιακός, δεν γίνεται. Μια ζωή ολόκληρη. Μπαίνει στο αυτοκίνητο του, και εκείνο τον πηγαίνει μόνο του στο ΣΕΦ. Μια διαδρομή 22 χρόνων (με ελάχιστες μικρές «στάσεις») που όπως φαίνεται θα έχει και συνέχεια.

Διότι ο Μίλαν Τόμιτς σήμερα είναι ξανά στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων. Όπως τότε. Σε κανέναν άλλο δεν πιστώνεται τόσο πολύ η χθεσινή νίκη του Ολυμπιακού στη Βαλένθια για αυτό το ξεκίνημα με το δεξί στη νέα Ευρωλίγκα. Νίκη του προπονητή. Το πρώτο «παράσημο» στο γκρι κοστούμι με τα... τετραγωνάκια, που φόρεσε και του ταίριαξε «κουτί». Ο 41άχρονος κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, σε μια περίοδο που... ζεματάει για τον Ολυμπιακό. Η ήττα από τον Παναθηναϊκό πριν από μια εβδομάδα, η παραίτηση του Γιώργου Μπαρτζώκα από την τεχνική ηγεσία, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Όλα χρειάζονταν ειδική διαχείριση.

Ε, ο διαχρονικός «κάπτεν» που προβιβάστηκε μέσα σε μια νύχτα σε πρώτος προπονητής έδειξε άμεσα ότι το έχει μια χαρά. Ούτε οι πολλοί τραυματισμοί (Παπαπέτρου,Ντάρντεν, Πρίντεζης) τον πτόησαν. Ούτε η ομάδα παρουσιάστηκε στο παρκέ της Βαλένθια για αυτό το πρώτο ευρωπαϊκό ντέρμπι δείχνοντας ψυχολογικό «έλλειμμα». Κάθε άλλο. Με το... μαχαίρι στα δόντια ήταν ο Σπανούλης και η παρέα του. Όπως έπρεπε για να περάσουν από μια έδρα που φέτος πολλοί και διάφοροι θα την αποχωριστούν με το κεφάλι σκυμμένο. Η «δουλειά» λοιπόν έγινε μια χαρά.

Και οι αδερφοί Αγγελόπουλοι από χθες το βράδυ και όλας είναι βέβαιο ότι δεν θα συνεχίσουν να αναζητούν νέο προπονητή για τον Ολυμπιακό.

Ο Μίλαν Τόμιτς την άρπαξε την ευκαιρία. Και την κλειδώνει τη θέση. Κάνοντας πράξη το όνειρο του. Κανείς άλλος παίκτης στην ιστορία του Ολυμπιακού δεν συνδέθηκε τόσο πολύ με την ομάδα μπάσκετ, όσο ο πρώτος σε συμμετοχές (214) στα κύπελλα Ευρώπης 41άχρονος τεχνικός. Πως έγινε στο φινάλε της περσινής σεζόν με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη στον Παναθηναϊκό; Έτσι και τώρα. Μόνο που ο Αλβέρτης δεν ήθελε να γίνει προπονητής. Υπηρεσιακός ανέλαβε έπειτα από την απόλυση του Αργύρη Πεδουλάκη. Βγήκε μπροστά για να «εμπνεύσει» και τα κατάφερε κρίνοντας εκ του αποτελέσματος (κατάκτηση του πρωταθλήματος).

Ο Τόμιτς βέβαια το σκέφτεται αλλιώς. Το έχει. Το θέλει. Πιστεύει στον εαυτό του. Και κυρίως; Πιστεύει ο Ολυμπιακός σε εκείνον. Μια πολύ όμορφη αθλητική ιστορία λοιπόν μόλις (ξανά) ξεκίνησε σε φόντο Ερυθρόλευκο.

Ως που θα βγάλει; Στον πρωταθλητισμό αυτά είναι πάντα σχετικά. Είναι βέβαιο όμως ότι οι φίλοι των Ερυθρόλευκων από χθες το βράδυ νοιώθουν ξανά εκείνη τη σιγουριά που προσέφερε η παρουσία του αιώνιου «αρχηγού» τους. Έστω και αν θα τους πάρει καιρό, να τον συνηθίσουν με το... κοστούμι.

Keywords
Τυχαία Θέματα