Συμφωνία χωρίς τον ΣΕΒ

«Στον αέρα» χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς η νέα εθνική γενική σύμβαση εργασίας που συμφωνήθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους, εκτός του ότι δεν περιλαμβάνει για πρώτη φορά μισθολογικές προβλέψεις, δεν φέρει την υπογραφή του ΣΕΒ.

Για πλήγμα και μεγάλες ανατροπές, ειδικά για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε βιομηχανίες έκανε λόγο ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, μιλώντας στον Αθήνα

9.84 και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Στη νέα γενική σύμβαση διατηρείται το επίδομα γάμου που προσαυξάνει το μισθό κατά 10% και όλες οι θεσμικές προβλέψεις της προηγούμενης σύμβασης για άδειες και ωράρια.

Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει τη νέα σύμβαση αδειανό πουκάμισο, που δεν έχει ούτε νομική υπόσταση ούτε ουσιαστικό αντίκρισμα και πρότεινε αντ' αυτής ένα «Πρωτόκολλο Συμφωνίας επί βασικών θεμάτων και αρχών».

Στις εργοδοτικές οργανώσεις που υπέγραψαν τη νέα σύμβαση απασχολείται περί το 80% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων κατηγόρησαν τον ΣΕΒ ότι με τη στάση που κράτησε «απεμπόλησε» τον ηγετικό του ρόλο.


Το υπουργείο εργασίας χαιρέτησε τη συμφωνία, με τον κ Βρούτση να τονίζει ότι η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, σε ένα πνεύμα ευαισθησίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεννόησης, συνιστά θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Ως θετικό γεγονός, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, αποτιμούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ την συμφωνία, ενώ εξαπολύουν βολές κατά του ΣΕΒ, για την άρνησή του να συνυπογράψει τη νέα σύμβαση. Το ΠΑΣΟΚ τον κατηγορεί για «απαράδεκτη» στάση, καλώντας τον να αναθεωρήσει, ενώ η ΔΗΜΑΡ του προσάπτει κοντόθωρη, συντεχνιακή και άκρως συντηρητική προσέγγιση των εργασιακών σχέσεων. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι απευθύνουν έκκληση να επικρατήσει κλίμα συνεννόησης και να υπογραφούν άμεσα και οι νέες κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

Δημιουργούνται πλέον αρνητικά τετελεσμένα όσον αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού, αφού στη συμφωνία δεν υπάρχει κουβέντα για το θέμα αυτό, προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα τονίζει πως «η άρνηση του ΣΕΒ να υπογράψει, έστω αυτή την περιορισμένων αποτελεσμάτων συμφωνία, αποδεικνύει, ποιοι ήταν οι πραγματικοί «κουκουλοφόροι» που υποδείκνυαν στη τρόικα τι πρέπει να κατεδαφίσει από την εργατική νομοθεσία και κυρίως από μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Το ΚΚΕ, τονίζει ότι με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης χωρίς τη συμμετοχή του ΣΕΒ, «επιχειρείται να πέσει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, να κρυφτούν οι ευθύνες της ΓΣΕΕ και του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και βλέπει να δρομολογείται μεγαλύτερο τσάκισμα του κατώτατου μισθού.

Keywords
Τυχαία Θέματα