Στο στόχαστρο οι Έλληνες φοιτητές

Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, λόγω της κρίσης, όπως τη βιώνουν οι Έλληνες φοιτητές, απασχόλησε την έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στην εκπομπή του Τάκη Καμπύλη «Εννιά με δέκα».

Την έρευνα επιμελήθηκε η Δέσποινα Δευτεραίου, η οποία συνομίλησε με φοιτητές που σπουδάζουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Πρώτη στάση, η Ουγγαρία, μία χώρα που αντιμετωπίζει και η ίδια οικονομική κρίση. Η Άννα Μπικάκη, που βρίσκεται στη
Βουδαπέστη, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, περιέγραψε την αντιμετώπιση που έχει από καθηγητές και συμφοιτητές και ανέφερε ότι η επικρατούσα άποψη είναι ότι τα media μας έχουν αδικήσει.

«Αρχικά, από τους ακαδημαϊκούς δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερη παρατήρηση, η αλήθεια είναι αυτή, ούτε σχόλια ούτε κάτι. Αλλά σχετικά με τους συμφοιτητές μου κάποιοι μπορεί να το πάρουνε στη πλάκα και να μου πουν "α και τι γίνεται εκεί πέρα", να κοροϊδέψουνε, αλλά πάντα με καλή έννοια ας πούμε, όχι ενοχλητικά. Υπάρχει συμφοιτητής μου ας πούμε συγκεκριμένος που μπορεί να μου κάνει και πλάκα όμως, επειδή κάνουμε παρέα και με Γερμανούς, μου λέει "α εσείς είστε σε κόντρα" ξέρω γω και τέτοια. Ο φίλος που σας ανέφερα πριν που με κοροϊδεύει κάπως είναι Ιρλανδός, οι οποίοι εντάξει, έχουν και αυτοί τα ίδια προβλήματα. Δύο-τρία παιδιά μου έχουν αναφέρει για τα media ότι ίσως υπερβάλλουν».
Η Μαρία, φοιτήτρια στη Σορβόννη, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, μιλώντας στο Αθήνα 9.84 ανέφερε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι αυτοί δέχονται τις αρνητικές κριτικές και τα σχόλια άμεσα. Αντιμετωπίζει πρόβλημα ακόμη κι όταν ζητά σημειώσεις από τους συμφοιτητές της και τονίζει ότι η άποψη που επικρατεί είναι ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες.

«Οι Γάλλοι πιστεύω ότι θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μια τριτοκοσμική χώρα και εισπράττουμε βλέμματα συμπόνιας, και πολλές φορές και μάλιστα εχθρικά βλέμματα γιατί θεωρούν ότι είναι οι σωτήρες μας, που σώσανε την Ελλάδα βάζοντας το χέρι στην τσέπη τους. Μάλιστα, μου έχει συμβεί Γάλλος να με έχει ρωτήσει από πού είμαι και να του έχω απαντήσει ότι είμαι από την Ελλάδα, και να μου έχει πει ότι "α εσείς δεν πληρώνετε τους φόρους σας" και ουσιαστικά γινόμαστε θύματα γενικεύσεων στα μάτια του Γάλλου καθώς εμείς αντιπροσωπεύουμε την Ελλάδα. Ο κόσμος εδώ δεν είναι πλήρως ενημερωμένος. Όσον αφορά τώρα το πανεπιστήμιο, είμαι στη Σορβόννη που είναι ένα κατ'εξοχήν φιλελληνικό πανεπιστήμιο. Μόνο οι φοιτητές, κάποιοι από αυτούς, μας έχουνε κοιτάξει καχύποπτα τους Έλληνες. Και ακόμα το άλλο που έχω αντιμετωπίσει, είναι τώρα με τις ελληνικές εκλογές ότι θεωρούν εντελώς τριτοκοσμικό το γεγονός ότι εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε από το εξωτερικό. Και το θεωρούν τελείως αντιδημοκρατικό».
Η Μαρίνα Αθηναίου φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, μίλησε για την εμπειρία της με τον επόπτη καθηγητή της με το που πάτησε το πόδι της στο Βέλγιο. «Τίποτα δεν είναι τζάμπα, ακόμα και για τους Έλληνες» ήταν η απάντησή του σε σχόλιο της για το χρόνο που απαιτεί το διάβασμα και το γεγονός ότι δεν είχε καθόλου
Keywords
Τυχαία Θέματα